Koekalastusta Kirkkolammella

Kirkkolammella suoritettiin viime sunnuntaina ja maanantaina verkkokoekalastus, joka on osa Kirkkolampi kirkkaaksi -toimikunnan alulle panemaa lammen vedenlaadun tilan kartoitusta. Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitoksessa aikaisemmin työskennellyt uukuniemeläinen ammattikalastaja Topi Pöyhönen sai tehtävää varten lainaksi erityisverkkoja, joissa on jokaisessa kaksitoista erilaista silmäkokoa suurimman ollessa 55 millinen ja pienimmän 5 milliä. Tarkoitus on pyydystää mahdollisimman erilaisia kaloja pohja- ja pintapyyntinä, jotta vesistön kalakannasta saataisiin riittävän laaja otos.

Pöyhönen ja tämän kalakaveri Miika Melanen laskivat verkot ennalta arvottuihin paikkoihin, jotka on merkattu oheiseen karttaan keltaisella ja vaaleanpunaisella värillä. Lauantain ja sunnuntain vastaiseksi yöksi laskettiin yksitoista verkkoa ja seuraavaksi kymmenen, jolloin säännösten mukainen kahdenkymmenenyhden verkkoyön määrä täyttyi. Pyynnin jälkeen kalat irroteltiin, eroteltiin lajin mukaan sekä mitattiin ja punnittiin. Näiden tietojen pohjalta kirjatut pöytäkirjat lähetetään eteenpäin RKTL: ään, jossa tulokset muutetaan tilastotiedoiksi.

Uukuniemen marttojen aloitteesta perustettu Kirkkolampi kirkkaaksi -toimikunta valmisti viime kesänä toimintasuunnitelman lammen vedenlaadun tilan selvittämiseksi ja mahdollisten toimenpiteiden organisoimiseksi. Nyt suoritettu koekalastus on osa tätä tutkimusta. Selvittämällä vesistön kalastorakenne pystytään arvioimaan mikä on alueen rehevöitymisen tila.

SMM

Jaa juttu Facebookissa:

Kommentoi

XHTML: Voit käyttää näitä tageja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>