YKSITYISKOULUN TOIMINTAMAHDOLLISUUKSIA SELVITETÄÄN

Joukko uukuniemeläisiä on jo pidemmän aikaa selvittänyt mahdollisuuksia perustaa lähialuetta palvelevan, perusopetusta antavan yksityisen kristillisen koulun ja/tai päiväkodin. Kristillisiä kouluja ja päiväkoteja on perustettu viime vuosina useille paikkakunnille. Viimeisin kouluhanke on Lappeenrannasta, jossa on toiminut aikaisemmin jo kristillinen päiväkoti. Uukuniemen lähialueella on ollut ongelmana oppilaiden riittävyys erikoiskouluun. Viimeaikaiset kouluverkon supistuspäätökset Parikkalan ja Kesälahden kunnissa ovat kuitenkin avanneet hankkeelle uuden mahdollisuuden.

Kristillisten koulujen opetussuunnitelma perustuu samoihin opetushallituksen ohjeisiin kuin kaikkien muidenkin peruskoulujen. Hyvänä nyrkkisääntönä voisi sanoa, että tämän päivän kristillinen koulu on kuin mikä tahansa 70- ja 80-lukujen peruskoulu; päivän aloittaa aamuhartaus, ruokailuun mennessä luetaan ruokarukous, joulua vietetään Jeesuksen syntymäjuhlana ja keväällä veisataan suvivirsi. Näiden elementtien karsiminen kunnallisten koulujen perusopetuksesta on juuri ollut se tekijä miksi kristillisiä kouluja on ryhdytty perustamaan.

Kristillisen koulun toiminnan käynnistyminen Uukuniemellä monipuolistaisi koulutarjontaa lähialueella, koska vanhemmilla olisi edelleen mahdollisuus ilmoittaa lapsensa myös kunnalliseen peruskouluun. Hanke on nähty myös erinomaisena mahdollisuutena houkutella paikkakunnalle muuttamaan lisää lapsiperheitä.

Yksityisen koulun talous perustuisi pääasiassa valtionosuuteen, jonka toimintaa pyörittävä yhdistys saisi suoraan valtiolta. Lisäksi harjoitetaan muuta varainhankintaa. Maailmankatsomuksellinen koulu ei myöskään tarvitsisi toimintaansa välttämättä toimialueen kuntien lupaa, vaan se toimisi suoraan lääninhallituksen valvonnassa. Valtionosuuden saamiseksi koulu tarvitsee valtioneuvoston myöntämän toimiluvan, joita on viime vuosina myönnetty käytännössä ainoastaan kristillisille kouluille ja stainerkouluille. Näistä juuri kristilliselle koululle tuntuisi olevan lähialueella kannatusta. Uukuniemellä on myös vahvat herätysliikeperinteet ja paikkakunnalla toimii jo esim. kristillisen taustayhdistyksen ylläpitämä hoivalaitos, Savo-Karjalan Virkistyskeskus.

Alustavien kannattavuuslaskelmien mukaan koulu voisi toimia kaksiopettajaisena, mikäli oppilaita olisi noin 30. Kannattavuuslaskelmissa on huomioitu myös vanhemmille maksuttomat koulukuljetukset koululle. Mikäli valtionosuus toimintaan saataisiin, ei lukukausimaksuja kerättäisi vaan opetus olisi maksutonta. Toiminnan pyörittäminen vaatisi kuitenkin esim. vanhempainyhdistykseltä aktiivisuutta muussa varainhankinnassa tavallista koulua enemmän.

Kristillisen koulun ja päivähoidon kannatusta kartoitetaan keskustelutilaisuudessa Uukuniemellä, johon kaikki asiasta kiinnostuneet ovat tervetulleita. Tilaisuus järjestetään Rajapirtillä 29.6. klo 18. Allekirjoittanut on lupautunut hankkeen tiedotusvastaavaksi ja kerron mielellään lisätietoja asiasta.

Mika Berg
puh. 0400 856 436
mika.berg (@) pp1.inet.fi

Jaa juttu Facebookissa:

Kommentoi

XHTML: Voit käyttää näitä tageja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>