Virkkarissa tapahtuu edelleen

Toisin kuin huhut ovat joillekin kertoneet, Savo-Karjalan Virkistyskeskus Kirkonkylällä on jatkanut toimintaansa entiseen malliinsa. Vanhaa pappilaa ja sen tiluksia ei siis olla myyty eikä olla myymässäkään. Savo-Karjalan Virkistyskeskus on Kristillisen työväenyhdistyksen omistuksessa. Yhdistyksen johtokunnan jäsen Salli Tiainen on yhdessä toisen yhdistyksen aktiivin Antero Raudaskosken kanssa ollut vastuussa paikan toiminnasta. Aikaisempina vuosina Virkistyskeskuksessa majaili ympärivuotisesti eläkeläisiä ja päihdekuntoutujia, mutta viime vuosina toiminta on keskittynyt majoituspalveluihin. Lähes kaikki työt tehdään talkoina työväenyhdistyksen väen voimin.

Virkistyskeskuksessa on pidetty joka vuonna rippileirejä ja tänä kesänä pidettiin yhteensä kolme leiriä. Tiloihin on myös majoittunut liuta matkailijoita ja varsinkin Uukuniemi -juhlien aikaan talot olivat täynnä. Hieno hiekkaranta on myös suosittu ja rannan tuntumassa sijaitsevat mökit ovat kysyttyjä.

– Täällä järjestetään usein esimerkiksi muistotilaisuuksia ja ensivuodelle on jo varattu tiloja kolmea sukujuhlaa varten, Salli selostaa.

Syyskuussa tullaan pitämään vielä Kristillisen työväenyhdistyksen syysjuhla, jonne ovat luonnollisesti tervetulleita kaikki kyläläisetkin. Virkistyskeskuksessa on järjestetty aina erityisesti kristillistä toimintaa ja Tiainen toivoisikin, että tulevaisuudessa myös talven rauhallisina kuukausina pystyttäisiin järjestämään esimerkiksi hiljaisuuden retriittejä ja raamattupiirejä.

Pari viikkoa sitten navettarakennuksen huoneistoihin majoittui kolme ukrainalaista marjanpoimijaa, jotka olivat tulleet viljelijä Matti Marjasen neuvosta Uukuniemelle keräämään mustikoita metsistä sekä Marjasen omia pensasmustikoita. Mariia opiskelee kotimaassaan terveystietoa Luhanskin yliopistossa ja hän on nyt ensimmäistä kertaa Suomessa marjanpoimijana, kuten kolme muuta ystävääkin. Ukrainan huono työllisyystilanne ja Suomen palkat houkuttelevat ihmisiä lähtemään marjanpoimijoiksi. Vladimir työskentelee taksikuskina ja toinen tytöistä on pankkivirkailija, mutta Suomeen kannattaa heidän mukaansa tulla silti töihin. Mikä on täällä pikkuraha on Ukrainassa paljon rahaa.

– Ihmiset ovat olleet ystävällisiä ja he auttavat jos tarvitsemme apua esimerkiksi kaupassa. Ukrainassa työttömyys on tehnyt ihmisistä kireitä ja vihaisia, kertoo Mariia.

Kolme poimijaa kerää päivässä noin 6-7 ämpärillistä mustikoita ja pikkuhiljaa myös puolukkaa, jotka he myyvät itse eteenpäin lähialueiden eri välittäjille. Mariia ja Vladimir aikovat työskennellä Uukuniemellä vielä ainakin kuukauden tai niin mitkään kun poimittavaa riittää.

SMM

Jaa juttu Facebookissa:

Kommentoi

XHTML: Voit käyttää näitä tageja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>