Uusi terveydenhoitolaki eduskunnan käsittelyyn keväällä

Eduskuntaan käsittelyyn keväällä 2010 tuleva uusi terveydenhuoltolaki pyrkii panemaan Suomen terveydenhuoltojärjestelmän perusteelliseen remonttiin.

Sosiaali- ja terveysministeriöllä on työn alla uusi terveydenhoitolaki. Se antaisi potilaalle vapauden valita hoitopaikkansa mistä haluaa. Lakimuutos antaisi esimerkiksi kesämökkiläisille mahdollisuuden käyttää mökkikuntansa terveyspalveluja täysmittaisesti. Nykyisen käytännön mukaan vieraasta terveyskeskuksesta laskutetaan potilaan kotikuntaa.

Vaikeutena mallin toteuttamisessa on hinnoittelun tarkkuus ja maksujärjestelmän luominen, sillä kotikunta maksaisi edelleen kustannukset. Kuntien olisi myös vaikea arvioida järjestettävien palveluiden tarvetta. Lisäksi tietosuojakysymykset ja potilastietojen saatavuus pitää ratkaista.
Valinnan vapaus koskisi sekä perusterveydenhuoltoa että erikoissairaanhoitoa, sillä niiden välisiä raja-aitoja ollaan purkamassa uudessa terveydenhuoltolaissa.

Ajan myötä potilas voisi hakeutua hoitoon mihin tahansa Suomen sairaaloista.
Uuden lain tarkoituksena on vahvistaa perusterveydenhuoltoa hyvinvoinnin ja terveyden edistämistä sekä edistää terveyspalvelujen saatavuutta ja tehokasta tuottamista. Lailla halutaan myös varmistaa perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon tiivis yhteistyö ja asiakaskeskeisyys.

Lähde: Sosiaali- ja terveysministeriö http://www.stm.fi/vireilla/lainsaadantohankkeet/sosiaali_ja_terveydenhuolto/terveydenhuoltolaki

MA-N

Jaa juttu Facebookissa:

Kommentoi

XHTML: Voit käyttää näitä tageja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>