Uukuniemen Marttojen kesäkuulumisia

Martat siivouspuuhissa Pitäjäntuvalla
Martat siivouspuuhissa Pitäjäntuvalla

Uukuniemen Martat ry on toiminut aktiivisesti jo 75-vuotta. Yleensä kun Uukuniemellä tapahtuu, ovat martat jollain tavalla mukana. Toimintaa on monenlaista, piirakkakurssista kuntosaliharjoitteluun. Kun tilaisuuksissa tarvitaan kahvia ja tuoretta pullaa, ovat martat paikalla. Kesä 2014 ei tuo tähän poikkeusta.

Tämän vuoden Uukuniemi-juhlien kahvituksesta vastaavat martat.

Tavoitin martat siivoamassa Pitäjäntupaa yhdessä Uukuniemi-seuran talkoolaisten kanssa. Tarkoituksena oli saada Pitäjäntupa ja sen ympäristö siistiksi juuri Uukuniemi-juhlia varten.

Ympäristöasiat esillä

Martat ovat vaikuttaneet myös vahvasti ympäristöasioihin. Marttojen aloitteesta järjestettiin vuonna 2011 Kirkkolampi Kirkkaaksi- tilaisuus. Martoilla oli huoli Kirkkolammen veden tilasta.

 

Uukuniemen Marttojen puheenjohtaja Armi Käppi kirkkolammen rannalla
Uukuniemen Marttojen puheenjohtaja Armi Käppi Kirkkolammen rannalla

Uukuniemen Marttojen puheenjohtaja Armi Käppi joka asuu ko. lammen rannalla oli läheltä huomannut vedessä muutoksia mm. rehevöitymistä ja leväkukintoja. Martat päättivät ryhtyä toimenpiteisiin ja järjestivät keskustelutilaisuuden. Tilaisuus kokosi runsaan yleisön, sillä Kirkkolammen vedessä havaitut muutokset huolettivat muitakin. Tilaisuudessa perustettu toimikunta on kartoittanut toimenpiteitä vedenlaadun parantamiseksi. Puheenjohtajana toimii Juha-Pekka Hirvonen. Armi Käppi kertoi, että toimikunta on kokoontunut ahkerasti. On tehty koekalastus ja sen tulosten perusteella päätetään mahdollisesta hoitokalastuksesta särkikalakannan vähentämiseksi. Käppi jatkaa, että talvella 2014 suoritettiin myös Kirkkolammen ruoppausta ja tänä kesänä on kasvillisuuden niittojen vuoro. Rahoitusta näihin hankkeisiin on saatu yhteensä yli 2000 euroa sekä ranta-asukkailta että yhteisöiltä. Kirkkolampi Kirkkaaksi- toimikunta järjestää heinäkuun 24. päivä klo 17 seurakunnan Kesäkodilla rantakalaillan, jossa jaetaan tietoa vesien suojelusta. Lapsille on ohjelmassa ongintakilpailu. Tarjoilusta vastaavat Uukuniemen Martat.

-TT

 

Jaa juttu Facebookissa:

Yksi kommentti artikkeliin “Uukuniemen Marttojen kesäkuulumisia”

  1. Andreas Hänninen

    Miten Kirkkolampi voi tulla kirkkaaksi, jos joku laskee aikaisin keväällä kolme jataa riimuverkkoja kutulahnoja varten lähelle uimarantaa lähin n. 10 m ja jättää lahnat mätänemään koko kesäksi. Niin kävi myös viime kesänä. Sousin kyseisten verkkojen ohi ja mädäntynyt rasva nousi niitä pintaan….nostin verkkoa airolla ja siinä kohdin oli n. 3 kg lahna lähes hajoamistilassa. En lähtenyt enempää nostelemaan…olishan uimaranta lopullisesti pilaantunut. Kalastuksenvalvojan pitäisi puuttua asiaan. Lupamerkkejä en tarkistellut, senverran haju jäi nenääni, etten noihin verkkoihin enää puutu…

Kommentoi

XHTML: Voit käyttää näitä tageja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>