Tulevatko pitäjät takaisin?

Yle julkaisi 4.1.2013. uutisen:
Kuntaliitosten jälkeen uusien liitoskuntien asukkaat joutuvat miettimään, miten omaa kotikontua pitäisi nimittää. Kielentutkija ehdottaa vanhan pitäjä-nimityksen ottamista uudelleen käyttöön.

Pitäjä on aikaisemmin tarkoittanut erityisesti maalaiskuntaa.

Valtiovarainministeriön kuntauudistuksessa tavoitteena on toteuttaa Suomessa lisää kuntien yhdistämisiä, mikä tarkoittaa myös vanhojen kuntanimien katoamista.

– Jos kunnan nimeksi otetaan kokonaan uusi nimi, on siitä pyydettävä lausunto, mutta muuten lausuntoja ei juuri ole vaivauduttu kysymään, sanoo erikoistutkija Sirkka Paikkala Kotimaisten kielten tutkimuskeskuksesta.

Kielentutkijoiden mielestä vanhoja kuntia ei kuitenkaan saisi heittää uudistuksessa pesuveden mukana. Ne pitäisi tietoisesti säilyttää, vaikka hallinnollisia rajoja muutettaisiinkin. Vanhan pitäjä –sanan voisi ottaa uusiokäyttöön.

Kunnissa tätä ajatusta ei ole juuri viljelty. Kunnasta riippuen puhutaankin usein joko kylistä, kaupunginosista tai suuralueista. Termeinä niillä kaikilla on kuitenkin rasitteensa. Liitoskunnissa on jo itsessään useita kyliä. Kaupunginosilla tarkoitetaan perinteisesti erityisesti kaavoitettuja alueita. Suuralueet taas ovat puhtaasti hallinnollisia ja tilastollisia käsitteitä.

Ruotsalaisille pitäjä kelpaa

Vaikka esimerkiksi Ruotsissa pitäjä-nimeä käytetään, Suomessa sen rasitteena on pidetty liiallista maalaismaisuutta. Varsinkin kaupunkiseudulla on vierastettu ajatusta aiemmin nimenoman maalaiskuntaa tarkoittavan pitäjän käyttämisestä.

– Sana on kuitenkin vapautunut uusiokäyttöön samalla tavalla kuin me käytämme uudessa yhteydessä vaikkapa sanoja ’hiiri’ tai ’verkko’, muistuttaa erikoistutkija Sirkka Paikkala.

Miltäpä siis kuulostaisi olla kotoisin vaikkapa Parikkalaan liitetyn vanhan
Uukuniemen kunnan sijasta Uukuniemen pitäjästä tai Kesälahden pitäjästä?

MA

Jaa juttu Facebookissa:

Kommentoi

XHTML: Voit käyttää näitä tageja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>