Terveiset kalasatamasta

Hevoskalliossa aivan rajan tuntumassa sijaitsee kalasatama, josta saarissa mökkeilevät laskevat veneensä vesille. Venesatama on myös Uukuniemen venekerholaisten käytössä ja noin kuusi ammattikalastajaa käyttää 80-luvun alussa valmistunutta rakennusta, jossa sijaitsevat kylmävarastot sekä jääkone, josta saadaan tarvittavia jäähileitä kalojen jäähdyttämiseen. Rakennuksen omistaa Parikkalan kunta, joka on antanut paikan Uukuniemen osakunnan käyttöön. Maksamalla vuosimaksun saa periaatteessa kuka tahansa avaimen taloon ja sen laitteiston käyttöönsä. Ulkoseinässä on myös luukku, jonka kautta voi kauhoa jäähileitä omaan käyttöönsä pyytämällä osakunnalta itselleen tähän tarkoitetun avaimen.

Uukuniemelle 90-luvun alussa muuttanut Jari Korhonen on paikkakunnalle tulostaan lähtien kalastanut ammattimaisesti Pyhäjärvellä. Tällä hetkellä Korhonen harjoittaa rysäkalastusta Markku Melasen kanssa, joka puolestaan on syntyjään uukuniemeläinen ja kalastanut alueella koko ikänsä. Pyhäjärvestä pyydystetään pääasiassa muikkua, vaikka joskus rysällä saatetaan saada ahventakin. Uukuniemen alueella on noin 20 rysää, mutta talvella nuottaa vetää vain kaksi kalaporukkaa. Nuottakalastus onkin ollut Pyhäjärvellä vähenemään päin, mikä johtuu Korhosen mukaan luontaisesta kannan vaihtelusta ja kalastajien ikääntymisestä. On hyviä ja huonoja muikkuvuosia, ja juuri nyt muikkukanta on keskimääräistä heikompi.

Uukuniemen kalastamasta on lähtenyt maailmalle tämän kevään ja kesän aikana
yhteensä 15 tonnia kalaa. Kun vedet ovat lämminneet, ei muikku ui pintavesissä, joten tällä hetkellä rysillä käydään pari kertaa viikossa. Syyskuussa vesien jäähtyessä alkaa muikkujen mätipyynti mikä on kalastajille kiireisintä aikaa, sillä tuolloin saaliiksi saadut kalat perataan itse niin, että mäti ja itse kala myydään erikseen. Puruveden savukala Kesälahdella on suurin Uukuniemen kalastajilta ostava yritys muiden pienempien tahojen ohella. Pyhäjärven muikkuja on voinut aika ajoin ostaa myös Niukkalan Salesta ja Papinniemen leirintäalueella niitä on välitetty eteenpäin lomalaisille.

SMM

Jaa juttu Facebookissa:

Kommentoi

XHTML: Voit käyttää näitä tageja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>