Suomen kylätoiminta ry:n ajankohtaistiedote: Kyläkoulut ja yhteisöllisyys

Rapautuuko suomalainen yhteisöllisyys kovaa vauhtia? Ovatko pienet koulut oppilaiden ja lähiyhteisön etu, pienet luokkakoot enemmän opettajan etu? Tutkijat Atte Oksanen ja Pekka Räsänen kirjoittavat Nuorisotutkimusverkoston julkaisussa “Kauhajoen jälkipaini” (sivuilla 33-34), että paikallisuutta ja yhteisöllisyyttä korostetaan jo enemmän Yhdysvalloissa kuin Suomessa. – Oman kaupunginosan urheilujoukkueen pärjääminen ja lähiympäristön maine ovat amerikkalaisille usein kunniakysymyksiä. Naapuruston vastuu ja sosiaalinen tuki voisivat tutkijoiden mielestä ennaltaehkäistä väkivaltaa paremmin kuin kontrollin ja turvatoimien kiristäminen.

Mielenterveyden keskusliiton entinen toiminnanjohtaja Jussi Särkelä kirjoittaa (s. 49-51): “Kenties kouluista voisi ennen pitkää kehittyä kaupunginosien ja kyläkuntien yhteisövetureita. Se edellyttää myös palaamista pieniin kouluyksiköihin. Etusijalle saattaisi olla parempi asettaa pienet koulut ja vasta sen jälkeen ryhtyä pienentämään luokkakokoja. Pienet kouluyhteisöt palvelevat ennen kaikkea koululaisten etuja, pienet luokkakoot opettajien etuja.”

Lähde: Suomen kylätoiminta ry:n ajankohtaistiedote

http://www.maaseutuplus.fi/

JL

Jaa juttu Facebookissa:

Kommentoi

XHTML: Voit käyttää näitä tageja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>