Päivän 2.2. Itä-Savossa Jaana Rautio-Teijonmaa kirjoittaa:
Suomalaisesta mökkeilystä on tullut yhä enemmän niin sanottua kakkosasumista.
Perusolettama, että kesämökiltä haetaan vaihtelua arkeen tai jopa pakoa siitä, ei ole muuttunut.
Toisille vaihtelu löytyy hiljaisuudesta ja rauhasta, toisille fyysisestä ponnistelusta, mutta tärkeintä on löytää sielunmaisema, joka tekee mielelle hyvää.
Vanhoja mökkejä on remontoitu talviasuttaviksi ja uudet rakennetaan jo valmiiksi kaikilla mukavuuksilla, jolloin kesämökeillä voidaan viettää pidempiä aikoja elämäntilanteiden niin salliessa.
Tutkimustulokset kertovat samalla yhden osa-alueen muuttumisesta suomalaisessa yhteiskuntarakenteessa. Mielenkiintoiseksi asian tekee se, että vaikka tämän päivän päätöksenteko hakee yhä tiiviimpää yhteiskuntarakennetta, suomalainen kesämökkikansa toimii päinvastoin. Lisäksi kakkosasumisen yleistyminen vauhdittanee keskustelua kuntien verotulojen uudelleenjaosta.
Iso kysymys on myös se, mitä suomalaiselle mökkeilykulttuurille tapahtuu, jos henkilöautolla liikkumista aletaan laskuttaa Jorma Ollilan johtaman työryhmän esittämällä kilometriverolla. Veron tarkoituksena on muun muassa vähentää tieliikenteen kasvua.
Savonlinnassa toimiva Itä-Suomen yliopiston yhteiskunta- ja kauppatieteiden tiedekuntaan kuuluva matkailun ja vapaa-ajan tutkimukseen erikoistunut laitos (MOT) on tehnyt kansainvälisesti johdettua tutkimustyötä suomalaisesta mökkeilykulttuurista pitkään.
Lähde: Itä-Savo: http://www.ita-savo.fi/mielipide/p%C3%A4%C3%A4kirjoitukset/kes%C3%A4m%C3%B6kkitutkimuksesta-mielenkiintoista-tietoa-99908
Lisää tutkimuksista: http://www.uef.fi/fi/mot/secondhomes
MA