Satelliittilaajakaista vihdoinkin arkea läpi Suomen

TeliaSonera Finland Oyj uutisia 01.12.2011
Satelliittilaajakaista vihdoinkin arkea läpi Suomen

Avaruuteen, noin 36 000 kilometrin korkeuteen laukaistu satelliitti kattaa nyt koko Suomen ja maamme viimeinenkin kolkka siirtyy laajakaistapalveluiden pariin. Suurin etu uudella palvelulla on nopeus: lautasantennin avulla saa jopa kymmenen megabitin nettiyhteyden harvaan asutuillekin alueille. Yhdeksän kymmenestä pilottikäyttäjästä on ollut tyytyväinen varsinkin nopeuteen.

Viime vuoden joulukuussa päiväntasaajan yläpuolelle laukaistu satelliitti on ollut koekäytössä lähes vuoden ja nyt palvelu on kaikkien saatavilla.

Suurin osa eli noin 90 prosenttia pilottikäyttäjistä on ollut tyytyväisiä nopeuteen ja niihin palveluihin, joita he ovat palvelun avulla käyttäneet. Pientä miinusta on tullut online-pelien viiveestä ja latausrajoituksista.

Satelliittilaajakaista vaatii esteettömän yhteyden
Uuden teknologian kohtaamat haasteet liittyvät lähinnä luonnonolosuhteisiin.

Rankat sateet saattavat ainakin teoriassa hidastaa tai jopa estää yhteyden muodostumisen, mutta kun ukkoskuuro lakkaa, yhteys palautuu automaattisesti.

Toisen ongelman muodostavat suuret puut, sillä kotipihan lautasantennista on oltava suora yhteys satelliitin suuntaan. Korkeiden esteiden varalle on kuitenkin olemassa ratkaisu.

Laajakaistapaketin mukana tulee 30 metriä kaapelia, jonka avulla voi hakea paremman paikan lautaselle eli puita ei tarvitse ihan heti lähteä kaatamaan laajakaistan tieltä.

Harvaan asutuille alueille, kesämökille…

Eniten uudesta satelliitista voivat hyötyä harvaan asuttujen alueiden asukkaat, joilla ei ole ollut lainkaan palvelua saatavilla sekä asiakkaat, joilla on pitkät lankayhteydet, joissa on mahdollista toteuttaa vain alhaisia siirtonopeuksia.

Myös kesämökkikäyttäjät ovat potentiaalinen ryhmä: ihmiset viettävät paljon aikaa mökeillään ja kaipaavat sinne nopeampia siirtoyhteyksiä.

MA

Jaa juttu Facebookissa:

Kommentoi

XHTML: Voit käyttää näitä tageja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>