Pyhiinvaellukset alkavat Itä-Suomessa

Imatralta Enonkoskelle toteutettavat vaellukset tuovat eteläeurooppalaisen pyhiinvaellusperinteen Itä-Suomeen. Henkisen sisältönsä lisäksi tavoitteena on vahvistaa Itä-Suomen kiinnostavuutta vaelluskohteena ja sitä kautta luoda uusia mahdollisuuksia alueen elinkeinotoimintaan.

Vaellukset järjestää vastikään perustettu Pyhät Polut ry -yhdistys, joka on Suomen Ladun jäsenjärjestö.

Pyhät Polut -vaellukset ovat viikon pituisia patikointeja, pyörävaelluksia, kanoottiretkiä tai kirkkovenesoutuja Suomen kauneimmilla reiteillä Imatran, Ruokolahden, Parikkalan, Punkaharjun, Kerimäen, Savonlinnan, Joensuun, Heinäveden ja Enonkosken maisemissa. Kaikki Pyhät Polut -vaellukset päättyvät Enonkoskelle.

Vaellustoiminnan esikuvina ovat mm. Espanjan ja Italian pyhiinvaellukset, mutta myös perinteiset suomalaiset vaellukset, joita on toteutettu vuosikymmenien ajan eri puolella Suomea.

– Ihmiset kaipaavat yhä enemmän henkisen ja fyysisen hyvinvoinnin yhdistäviä kokemuksia. Juuri tähän tarpeeseen Pyhät Polut vastaa. Luontokokemusten kautta haluamme vahvistaa henkistä hyvinvointia ja tasapainoista elämäntapaa. Monimuotoinen vaellusreitistö eri vaihtoehtoineen tulee tarjoamaan uusia mahdollisuuksia ihmisen hiljentymisen ja rauhoittumisen kaipuuseen, sanoo Pyhät Polut ry:n puheenjohtaja, rovasti Veli-Matti Hynninen.

Ensimmäinen 160 kilometrin pituinen vaellus toteutetaan 6.6. – 13.6.2010. Vaelluksella kuljetaan sekä valmiita ulkoilureittejä että kyläraitteja ja metsäautoteitä. Kunakin vaelluspäivänä patikoidaan oppaan johdolla noin 20 – 30 kilometrin päiväetappeja. Matkan varrella vieraillaan myös kirkoissa ja luonnontemppeleissä sekä muinaisilla pyhillä paikoilla. Ensimmäisen vaelluksen oppaana toimii tunnettu kuntoiljarovasti Jorma Kalajoki.

Vaelluksen reitillä on myös kansainvälisesti tunnettuja nähtävyyksiä, kuten esimerkiksi Imatra koskineen, Ruokolahden kirkonmäki, Oronmylly harjuineen, Putikon kylä, Punkaharju, Kerimäen kirkko ja Enonkosken maisemat. Vaellus päättyy Enonkoskella päätösmessuun.

”Pyhät Polut -vaellukset on tarkoitettu kotimaisille ja kansainvälisille kohderyhmille sekä erilaisille yhteisöille, yrityksille ja ryhmille. Ohjatun toiminnan lisäksi reitistöt palvelevat omatoimisesti vaeltavia henkilöitä ja ryhmiä”, muistuttaa Pyhät Polut ry:n varapuheenjohtaja Tuomo Jantunen.

Vaellusten henkisen ja fyysisen sisällön lisäksi Pyhien Polkujen tavoitteena on lisätä maaseudun elinvoimaa ja yrittäjyyttä. Lähiruoka, maatilamatkailu sekä majoitus- ja retkeilypalvelut ovat esimerkkejä alueista, joiden kautta voidaan monipuolistaa reitistön alueiden elinkeinorakennetta. Yhteistyötä kehitetään alueen yrittäjien kesken Pyhät Polut -tunnuksen alla.

– Tavoitteena on, että kymmenen vuoden päästä Pyhät Polut on brändi, jonka alla lukuisat Itä-Suomen maaseutuyrittäjät saavat alati kasvavaa toimeentuloa. Pyhiinvaeltajat ja retkeilijät voivat ostaa paikallisilta yrittäjiltä Pyhät Polut -ruokatuotteita, majoitusta, vuokrata veneitä ja kanootteja, opaspalveluita tai vaikkapa savusaunan lempeät löylyt, visioi Veli-Matti Hynninen.

Lisätietoja:
http://www.hynninen.info/PP_vaellus_taitto.pdf
MA-N

Jaa juttu Facebookissa:

Kommentoi

XHTML: Voit käyttää näitä tageja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>