Pääsiäiseksi mökille? Mökkiläisen muistilista kesäkauden avajaisiin

Tulevan viikonlopun ja pääsiäisen pitkät pyhät ovat hyvää aikaa rentoutua mökillä ja laittaa mökki kesäkuntoon. Kun otat kylmillään olleen kesämökin käyttöön, aloita mökin lämmittäminen ja veden käyttäminen harkiten.

Mökin lämmittäminen kannattaa aloittaa varovasti, jotta tuli ei yllätä kylmää hormia. Tarkkaile vesiputkia jonkin aikaa sen jälkeen, kun olet laittanut vedet päälle.

Kylmillään olleen takan reipas lämmittäminen aiheuttaa savuvahinkoja, sillä kostea ja kylmä hormi ei välttämättä vedä totuttuun tapaan. Pahimmassa tapauksessa liian äkillinen lämmittäminen voi johtaa hormin halkeamiseen.

– Mökkiä käyttöön ottaessa kannattaa vilkaista myös katolle. Savupiipun päälle on saattanut ilmestyä linnunpesä, joka haittaa hormin toimintaa. Kevät on paras aika tarkastaa katon yleiskunto.

· Aloita mökin lämmitys varovasti ja polta takassa ensin vain pieniä määriä puuta. Näin estät savuttamisen ja kylmän hormin halkeamisen.

· Kutsu nuohooja paikalle, jos huomaat vaurioita hormissa tai edellisestä nuohoojan käynnistä on kulunut kolme vuotta. Vastuu nuohouksesta huolehtimisesta kuuluu mökin omistajalle, ei kunnalle.

· Varmista, että mökin palo- ja häkävaroittimet toimivat, ja vaihda niiden paristot uusiin. Uusi palovaroittimet kymmenen vuoden välein.

· Huolehdi, että saunalta ja takan lähistöltä löytyy sammutuspeite ja käsisammutin. Alkusammutus on erityisen tärkeää mökillä, sillä avun saapuminen kestää todennäköisesti kauemmin kuin kaupungissa.

· Anna mökin sähkölaitteiden kuivua ja lämmetä rauhassa. Tutki niiden johdot. Jos laite on viallinen, älä käytä sitä. Ainoastaan ammattilaiset saavat korjata sähkölaitteita.

· Tarkista kaasupullojen ja kaasukäyttöisten laitteiden letkut ja liitoskohdat. Eihän kaasua vuoda?

· Tuhka pysyy kuumana yllättävän pitkään. Yli vuorokaudenkin levännyt tuhka voi vielä leimahtaa.
Paras säilytyspaikka tuhkalle on kannellinen metalliastia riittävän kaukana rakennuksista.

· Usealla paikkakunnalla on ollut viime aikoina ruohikkopalovaara – harkitse, voiko risuja ja haravointijätettä polttaa pihalla turvallisesti.

· Jätä mökkiin riittävä peruslämpö pois lähtiessäsi, jotta putket eivät jäädy. Yöpakkasia voi olla vielä luvassa lämpimistä päivistä huolimatta.

Leppoisaa pääsiäistä…. ja eikun auto kohti Uukuniemeä!

MA

Jaa juttu Facebookissa:

Kommentoi

XHTML: Voit käyttää näitä tageja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>