Pentti Tuisku on poissa

Saimme suru-uutisen Mikkelistä, lentomestari Pentti Tuisku on 91 vuoden ikäisenä siirtynyt 5.7. Hiljaiseen Laivueeseen.
Pentti Tuisku tuli tutuksi uukuniemeläisille otettuaan yhteyttä pari vuotta sitten sähköpostitse Uukuniemi.info –sivuille. Viestissään Pentti kertoi olleensa sen Blenheim -pommikoneen ohjaaja, joka oli jatkosodan aikana tehnyt hallitun pakkolaskun Kummunkylän pellolle. Yhteydenotto sai kylätoimijat puuhaamaan pakkolaskupaikalle muistomerkkiä, jonka lentomestari Tuisku itse paljasti syyskuussa 2010 Hornet –hävittäjän suorittaessa ylilennon muistomerkin paljastamishetkellä. Muistomerkkihankkeesta on laajasti kirjoitettu sekä näillä sivuilla että lehdistössä. Tilaisuuden jälkeen Pentti Tuisku lausui mm. seuraavaa:
-Vastuuhenkilöt, jotka olivat muistomerkkiä suunnittelemassa ja jotka aikaansaivat tuon hienon paljastustilaisuuden eivät varmaankaan osaa kyllin ajatella niitä kauaskantoisia seurauksia, joita muistomerkki ajan mittaan saa aikaan. Se on nykynuorille ja tuleville sukupolville muistuttamassa niitä aikoja, joista riippui kokonaan se, että saamme nyt olla ja elää vapaassa – itsenäisessä Suomessamme.
Niin Teille uukuniemeläisille, kuin koko Karjalan heimolle jäi sen ajan tapahtumista ikäviä seurauksia, mutta Karjalan heimo on osannut ne vaikeudet voittaa ja tekee nyt työtä itsenäisen Suomemme eteen.

Pentti Tuisku aloitti lento-opinnot 19 vuoden ikäisenä v. 1940 valmistuen hävittäjälentäjäksi jatkosodan alussa. Hävittäjän ohjaimista hän siirtyi pommituslaivueeseen v. 1943. Palvelu ilmavoimissa kesti aina vuoteen 1955, jolloin hän siirtyi ”eläkkeelle” jatkaen siviilipuolella suuren vakuutusyhtiön palveluksessa. Myöhemmin Pentti muutti Espanjan Aurinkorannikolle, josta hän palasi kotimaahan joitakin vuosia sitten.

Pentti poikkesi työmatkallaan Uukuniemen Kummussa v. 1971 ensimmäistä kertaa sodan jälkeen. Tästä käynnistä koneen pakkolaskupaikalle löytyi Sanomalehti Karjalaisen arkistosta opettaja Pentti Meurosen kirjoittama artikkeli. Pentti Tuisku tähdentää artikkelissa, kuten myöhemminkin, ettei kone pudonnut tai syöksynyt pellolle. Hallittu pakkolasku tai koneen tuonti laskupellolle olivat hänen hyväksymänsä ilmaisut tapahtuneesta.

Lentomestari Pentti Tuisku siunataan tänään 21.7. täysin palvelleena läheisten läsnä ollessa Isänmaan multiin Mikkelissä, Päämajakaupungissa, josta hän viime kädessä sai sodan aikana tärkeät työkomennuksensa. Kiitollisina Isänmaan turvaamisesta toivotamme Pentille hyviä lentokelejä Hiljaisessa Laivueessa.
Sah

Jaa juttu Facebookissa:

Kommentoi

XHTML: Voit käyttää näitä tageja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>