Opimme hiihtämään – Harjoituksia

Sivuttaisnousu

Jos mäki on kapea ja jyrkkä, voi kokeilla sivuttaisnousua. Asetu poikittain mäkeen, nosta ylempi suksi ja siirrä se vähän korkeammalle rinteeseen. Sen jälkeen nostat alemman suksen edellisen viereen. Sillä tavoin jatkat ylös asti. Huokaise vain välillä, niin nousu sujuu mainiosti.

Kalanruoto eli haarakäynti

Jos yrität nousta suoraan jyrkkää rinnettä ylös, rupeavat sukset lipsumaan. Siksi opettele nousemaan näin: Aseta sukset haralleen siten, että niiden kärjet ovat kaukana toisistaan. Sitten nostat suksia vuoron perään ja siirrät niitä joka nostolla vähän ylemmäksi. Joka askeleella teet hankeen kalan ruodon ja mäen päälle päästyäsi siinä on kokonainen silli!

Lasku porttien alitse

Pyydä äitiä tai isää pystyttämään sinulle muutamia portteja, joiden alitse voit laskea. Portteja voi tehdä suksisauvoista, ohuista oksista tai joutavista kepeistä.
Hauskinta ehkä on, jos isä tai äiti on itse”porttina”.
Sinun on painuttava kyykkyyn niin matalaksi kuin suinkin. Älä kuitenkaan taivuta päätäsi alas, vaan katso eteesi.

Aurajarrutus

Jos laskiessa vauhti kiihtyy liikaa, voita jarruttaa taivuttamalla polvia, siirtämällä suksen kärjet yhteen ja painamalla korkoja lujasti alas. Silloin sukset toimivat kuin lumiaura.

Viestileikkejä

Jakautukaa kahteen suureen joukkueeseen ja asettukaa kahteen jonoon. Kumpikin joukkue saa oman maalinsa, esimerkiksi suksisauvan tai lipun. Se pistetään lumeen noin 20-30 metrin päähän jonon kärjestä.
Paikoillenne – valmiit-nyt1
Jonon etumainen hiihtää pitkillä suksille niin lujaa kuin pääsee. Suksien täytyy liukua.
Kierretään lippu ja palataan joukkueen seuraavan jäsenen luo. Hän lähtee liikkeelle, näin jatketaan.
Nopein joukkue voittaa.

Hippaleikki kärrynpyörässä

Hiihtämällä voi tehdä lumeen suuren kärrynpyörän. Voitte leikkiä siinä hippaa.
Ladulta ei saa poistua.
Leikki vahvistaa jalkoja ja opettamaan hallitsemaan suksia.

Tasatyöntö

Asettukaa riviin lähtövalmiiksi. Koukistakaa polvet ja työntäkää voimakkaasti sauvoilla.
Nopein voittaa.

Sauvat

Katso kuvaa ja opettele oikea ote sauvoista heti alusta alkaen. Sauvan pitää ulottua kainaloon.
Alamäessä pidä sauvat aina takana.

Ja nyt on aika järjestää kotoinen pieni hiihtokilpailu. Pyydä äitiä ja isää laittamaan kilpailulatu valmiiksi. Kilpailun päätteeksi oikein hieno palkintojenjakotilaisuus.

Olivatpa synnynnäiset taipumukset kuinka hyvät tahansa, lapsi tarvitsee auttavaa kättä, rohkaisevia sanoja ja aikaa myöten opastusta. Silloin lapset saavat täyden ilon suksistaan. Hiihtävät lapset ovat iloisia lapsia.

– LOPPU-

Opimme hiihtämään: Tomm Murstas ja Björn Winsnes 1960

MA

Jaa juttu Facebookissa:

Kommentoi

XHTML: Voit käyttää näitä tageja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>