Kukinnan perusteella mustikasta on kehittymässä runsas sato, vaikka kesäkuun alun hallat paikoin kiusasivatkin. Kukkia on runsaasti, ja pölyttäviä hyönteisiäkin on ollut mustikkakasvustoissa riittävästi.
Mustikan kukat kestävät hallaa noin kolme miinusastetta. Mustikkakasvustot saavat suojaa myös ympäröivältä puustolta. Tänä vuonna metsissä on ollut runsaasti kosteutta, mikä on saattanut vähentää pakkasvaurioita: vesi sitoo itseensä lämpöä ja siten hidastaa mustikkakasvustojen jäätymistä.
Pölyttäviä hyönteisiä kimalaisia, ampiaisia ja mehiläisiä esiintyi mustikkakasvustoissa jonkin verran parhaaseen kukinta-aikaan toukokuun lopussa. Kimalaiset muodostivat pölyttäjien pääryhmän kylmän sään aikaan touko-kesäkuun vaihteessa. Maastossa on havainnoitu myös ajanjaksoja, jolloin kimalaisia on esiintynyt vähemmän. Tämä saattaa johtua siitä, että talvehtineet kuningattaret viihtyvät perustamissaan pesissä ja lämmittävät jälkeläisiään kylmän sääjakson aikana, jolloin ne eivät niin intensiivisesti lennä pölyttämässä
Puolukan kukinta on alkanut Etelä-Suomen mäntykankailla ja avohakkuualueilla tämän viikon aikana, kukinnan huippu saavutetaan ensi viikolla. Kukinta on keskiarvoihin verrattuna lähes viikon myöhässä. Puolukan kukinta näyttää muodostuvan mustikan tavoin vähintään tyydyttäväksi, sillä alustavien havaintojen perusteella kukkatertuissa on melko paljon nuppuja.
Metsämarjoja tutkii ja havainnoi Metla: http://www.metla.fi/
MA