Löytyykö päättäjiltä inhimillisyyttä?

Iso joukko lasten ja vanhusten hyvinvoinnista huolta kantavia ihmisiä pohti keskiviikkoiltana (4.11.2009) Uukuniemen koululla, miten päättäjiin voisi vielä vaikuttaa, jotta kuntastrategia ei toteutuisi kaikessa karmeudessaan. Illan aikana todettiin, että aikaa joulukuun kunnanvaltuuston budjettikokoukseen on vähän, mutta riittävästi.
Siihen mennessä työryhmä tekee omat esityksensä säästökohteista, jotka pitäisi riittää pitämään Uukuniemen koulu hengissä ja vähät terveyspalvelut kunnan pohjoispäässä.
Työryhmään valittiin Antti Vasari, Mika Berg, Katja Palmu, Arja Berg ja Olli Hälvä. He laativat julkilausuman, joka esitetään koolle kutsuttaville valtuutetuille.
Siinä tullaan vetoamaan myös inhimillisiin tekijöihin sekä siihen, että ihminen voi muuttua ja päättäjäkin muuttaa mielensä kasvojaan menettämättä.
Lisäksi korostetaan sitä, että kuntavetoiselta Asu kärjessä -hankkeelta putoaa pohja, mikäli palvelut vedetään pois. Millä ihmeellä paluumuuttajia sen jälkeen houkutellaan kuntaan? Kunnan pohjoispäässä on nyt minimipalvelut, joilla jotenkin tullaan toimeen. Pieni kyläkoulu on kuitenkin merkittävä vetovoimatekijä, jonka merkitystä pitää korostaa joka käänteessä. Se jos mikä tuo kuntaan asukkaita varsinkin ruuhka-Suomesta.

YK:n lapsen oikeuksien sopimuksessa on neljä johtavaa ajatusta: lapsen etu on ensisijainen kaikessa päätöksenteossa, lapsen näkemykset on otettava huomioon, kaikki lapset ovat tasa-arvoisia ja lapsella on oikeus hyvään elämään. Miten nämä kohdat on otettu huomioon Parikkalassa päätöksenteossa?

Lapsen oikeuksien juhlavuoden pääteemana on lasten oikeus osallistua, vaikuttaa ja tulla kuulluksi. Onko heitä kuultu?
Lisäksi todettiin, että koulun toiminnalla ja sen järjestämillä juhlilla on äärimmäisen tärkeä merkitys ympäröivään yhteisöön. Kun koulu laitetaan kiinni, näkyy se henkisen ilmapiirin laskuna ja muina lieveilmiöinä.

Kun Uukuniemi liitettiin Parikkalan kuntaan, annettiin myötäjäisinä hienot rannat ja sankkaa metsää.
– Eikö nyt olisi sopiva aika käyttää tätä metsäomaisuutta kuntalaisten hyväksi, esitettiin tilaisuudessa.

Jaa juttu Facebookissa:

Kommentoi

XHTML: Voit käyttää näitä tageja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>