Kuntaliitos jakaa mielipiteitä – gallup kyselyssä

Uukuniemen, Saaren ja Parikkalan kuntaliitoksesta tulee ensi vuonna kuluneeksi 10 vuotta. Uukuniemellä yleinen mielipide on ollut kuntaliitosta vastaan palveluiden loppumisen vuoksi. Kävin torstaina 10.7 Saaren Salen edustalla kysymässä saarelaisten mielipidettä asiaan ja mitä ajatuksia kuntaliitos herättää tänä päivänä.

Paikalliset pelkäävät että muiden palvelujen sijaan myös Saarella sijaitseva Sale kauppa häviää.
Paikalliset pelkäävät että muiden palvelujen tapaan myös Saarella sijaitseva Sale kauppa häviää.

Palvelut loppuneet myös Saarelta

Kahdeksan kymmenestä vastaajasta oli sitä mieltä että kuntoliitoksella on ollut negatiivisia vaikutuksia Saaren kylälle. Palvelut ovat hävinneet yksi kerrallaan. Toisaalta suurin osa vastaajista ajatteli, että palvelut olisivat ajan myötä hävinneet joka tapauksessa.

-Kuntaliitos oli välttämätön paha, pohtii Saarella kauppareissulla ollut uukuniemeläinen Vesa Berg ja jatkaa että uusien tilastojen mukaan koulujen lakkauttamiset itseasiassa lisäävät kunnille kuluja säästöjen sijaan, johtuen lisääntyvästä koulukuljetuksesta ja ruokajakelusta.

Saarelainen Sisko Neuvonen kertoo kuntaliitoksessa olevan hyvät ja huonot puolensa. Huonoja puolia tuntuu tosin olevan reilusti enemmän. -Itselläni työmatka piteni kuntaliitoksen myötä. Terveyspalvelut ovat hävinneet ja samoin pankki. Onneksi on vielä sentään palvelutalo ja uimahalli. Ihmisten vanhetessa kylän mahdollisuudet vähenevät, pohtii Neuvonen.

Samoilla linjoilla on myös niin ikään Saarella asuva Helena Kekäle-Tuntuu että kuntaliitoksessa luvataan yhtä ja

Minna Suomalainen (oikealla) muutti Kiteeltä Saarelle neljä vuotta sitten. Tiia Pitkänen on Saarelta kotoisin mutta ei koe että kuntaliitos olisi vaikuttanut häneen mitenkään.
Minna Suomalainen (oikealla) muutti Kiteeltä Saarelle neljä vuotta sitten. Tiia Pitkänen on Saarelta kotoisin mutta kokee että kuntaliitos ei ole vaikuttanut häneen erityisemmin.

toista mutta niitä lupauksia ei pidetä. Hyvänä esimerkkinä tuossa vieressä ollut maatalouslomatoimisto. Lupauksista huolimatta se siirtyi Parikkalaan, kertoo Kekäle.

Kiteeltä Saarelle neljä vuotta sitten muuttanut Minna Suomalainen ei kerinnyt kokea kuntaliitosta. -Palvelut olisivat varmaankin loppuneet jokatapauksessa. Terveydenhuoltopalvelujen kannalta se on huono asia ja herättää ajatuksia. Ei valittamista kuitenkaan nyt neljän vuoden jälkeen ja olen tykännyt täällä asua! sanoo Suomalainen.

Lahdesta kotipaikalla Saarella käymässä olleet Timo ja Kirsti Pekonen ovat huomanneet Saaren hiljentyneen viimeisten vuosien aikana. -70-luvulla täällä taisi olla vielä kolme kauppaa. Postikin joka kylässä. Nyt ovat myös pankki ja koulut hävinneet, miettivät Pekoset.

Muita mielipiteitä:

“Palvelut kuten pankki ja terveyskeskus ovat hävinneet kuntaliitoksen myötä.” -Nimetön, Saari

“Oli järkevää liittyä Parikkalaan. Ei ollenkaan paha asia. Kohta tässä ollaan varmaan lappeenrantalaisia” –Sirpa Myllys, Saari

“En ole kuullut mitää huonoa liitoksesta. Ei varmaan ainakaan huonompaan suuntaan. Aina toki on jotain parantamista” –Jouko Ahonen, Savonlinna

“Ei kannattanut liittyä. Pankki hävisi kokonaan ja samoin kaupat häviävät. Jonkun aikaa olisi ainakin pärjätty omana kuntana” –Jarmo Paakkinen, Saari

Nykyisin Vantaalla asuva ja Saarelta kotoisin oleva Pasi Tiainen kertoo paikkakunnan hiljentyneen reilusti viimeisen kymmenen vuoden aikana. Hän ei kuitenkaan tiedä johtuuko se kuntaliitoksesta. Tiainen toivoo kaupan ja apteekin säilyvän Saarella. Vierellä Anni Tiainen.
Nykyisin Vantaalla asuva ja Saarelta kotoisin oleva Pasi Tiainen kertoo paikkakunnan hiljentyneen reilusti viimeisen kymmenen vuoden aikana. Hän ei kuitenkaan tiedä johtuuko se kuntaliitoksesta. Tiainen toivoo kaupan ja apteekin säilyvän Saarella. Vierellä Anni Tiainen.

-TT

Jaa juttu Facebookissa:

Yksi kommentti artikkeliin “Kuntaliitos jakaa mielipiteitä – gallup kyselyssä”

 1. V Ensio Valtonen

  Ollessani pojan koltiainen ja apumiehen hommissa Enoni Aarne Kupiaisella.,

  Eli Saaren Akonpoja oletettavasti sen aikaista nousukauttaan rakennetiin ravipirttiä, Akonpohja yrittäjineen oli Saaren pitäjän kekuspaikka ja vilkas taajama, kauppojakin oli muistini mukaan parittai oli posti ja ravintolakin, pankki ja uusi kunnanvirastö.
  Seurojen talo oli vilkas juhlapaikka oli kuuluisat Akonpohjan markkinat.
  Rajvaaran tassilavalla pistettiin jalalla koreasti, lava oli kuuluisa myös vierailevista esiintyjistään

  Oleesani mökin vuokralisena Rajavaarassa ja myöhemmin mökin omistajana Kesusmaalla, näiden mökkeily vuosien aikana Akonpohja hiljeni muuttuen pieneksi kyläyhteisöksi.
  Kesusmaa Kirjavala kyläyhdistys aloitti toimintansa, toivon yhdistykselle.
  menestuystä.

Kommentoi

XHTML: Voit käyttää näitä tageja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>