Joensuussa ilmestyvä sanomalehti Karjalainen vertailee 4.9. ilmestyneessä artikkelissa -Kuntaliitoksen jälkeen- varsin suorasanaisesti suunnilleen samankokoisten Uukuniemen ja Värtsilän taannoisia kuntaliitoksia. Tohmajärvi investoi Värtsilään miljoonalla, Parikkalan 150 000 euron investointi tekemättä Uukuniemelle, lehti otsikoi.
Lehti jatkaa:
Värtsilä ja Uukuniemi, entiset pienet itärajan kunnat, joiden pinta-alasta valtaosa jäi Neuvostoliiton puolelle, valmistelivat samaan aikaan kuntaliitosta viisi-kuusi vuotta sitten. Molempien liitossopimuksesta on menossa viimeinen vuosi, joten on sopiva aika vertailla, miten kuntien on käynyt. Vaikka Värtsilä ryhtyi liitosneuvotteluihin pakon edessä talousahdinkonsa vuoksi, värtsiläläiset saivat neuvoteltua huomattavasti paremman sopimuksen kuin velaton Uukuniemi. Liikuntasali koululle! kylttien kanssa seurasivat uukuniemeläislapset kuntansa viimeistä valtuustonkokousta syystalvella 2004. Luottamushenkilöt olivat sopineet, että Uukuniemelle osoitettu vähäinen 152 000 euron investointiraha käytetään Papinniemen leirintäalueen kehittämiseen, mutta moni olisi mieluummin sijoittanut rahan liikuntatilaan.
Surkuhupaisaa on, että tämä Papinniemi-investointikin on vielä tekemättä. Parikkalan kunnalla on kiire käyttää Uukuniemelle osoitettu investointituki, sillä valtiovarainministeriö ei antanut lupaa käyttää tukea tämän vuoden jälkeen.
Artikkelissa perehdytään myös mm. Värtsilän ja Uukuniemen kouluasioihin. Myös Värtsilän koulun lakkauttaminen oli esillä tänä vuonna, kun Tohmajärvi lakkautti koulujaan. Värtsilän koulun lakkauttamisesta kuitenkin luovuttiin.
Uukuniemellä asia on huonommin: Parikkalan kunnanvaltuuston hyväksymässä kuntastrategiassa Uukuniemen koulu aiotaan lakkauttaa ensi vuonna, jolloin lapset kuskattaisiin Saarelle. Ongelma ei uukuniemeläisten mukaan ole lasten vähäisyys Uukuniemellä vaan Saarella. Uukuniemellä ei kuitenkaan anneta periksi: jos muu ei auta, perustetaan yksityinen kristillinen koulu. Sen puuhaajat ovat liikkeellä tosi mielellä, lehti kirjoittaa.
Lisäksi lehdessä mainitaan, että yhdistämissopimuksen mukaan uukuniemeläiset olisivat edelleenkin käyneet yläkoulua Kesälahdella, mutta suunta muuttui Parikkalaan jo kesken sopimuskauden. Artikkelin lopussa todetaan, että koettelemukset eivät ole lannistaneet uukuniemeläisiä. Päinvastoin, monet yhteiset tapahtumat ovat kasvattaneet yhteishenkeä ja taistelutahtoa.
MB