Kummun ja Niukkalan isojakokartat netissä

Arkistolaitoksen ylläpitämässä digitaaliarkistossa on nyt nähtävänä Kummun ja Niukkalan kylien isojakoa koskevat kartat ja asiakirjat. Asiakirjat löytyvät osoitteesta:

http://digi.narc.fi/digi/dosearch.ka?ay=2774479.KA

Kyseessä on alkuperäisistä asiakirjoista 1800-luvulla käsin tehdyt kopiot, joita on säilytetty Helsingissä Maanmittaushallituksen arkistossa. Alkuperäiset, Viipurissa säilytetyt asikirjat tuhoutuivat sota-aikana, kun arkistoa oltiin evakuoimassa ja junavaunu paloi pommituksessa.

Kartat on laadittu vuosina 1827 ja 1835 ja ne ovat tiettävästi vanhimmat säilyneet yksityiskohtaiset kartat kylistä. Isojakokartoista selviää mm. asutuksen, teiden ja viljelmien sijoittuminen tuohon aikaan. Talot sijaitsivat tiiviinä ryhmänä kylän keskellä, samoin pellot. Metsää oli vähän, kylien ympärillä olevat alueet olivat enimmäkseen niittyjä ja kaskimaita. Osa kylien taloista siirtyi isojaon seurauksena kauemmaksi kylän keskuksesta, alkuperäiset talon paikat selviävät kartoista.

MB

Jaa juttu Facebookissa:

Kommentoi

XHTML: Voit käyttää näitä tageja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>