Joulu jo mielessä?

Kustaan-päivän jälkeen on paras aika kaivaa talvisäilöttävät perunat maahan. Joulun valmistelut voi aloittaa jo nyt, kun kuusenkerkät ovat alkaneet viheriöidä oksien päissä. Vuosikasvaimet kannattaa kerätä ylitiheistä puista ja mielellään niiden tuuheista alaoksista.
On syytä muistaa, että keräämiseen tarvitaan maanomistajan lupa.

Kuusenkerkät eli kuusen oksien vaaleanvihreät vuosikasvut sisältävät runsaasti hivenaineita, A- ja C-vitamiineja sekä antioksidantteja.
Sen vuoksi niitä on kautta aikojen käytetty lääkinnässäkin. a Ne ovat parhaimmillaan, kun napsit niitä suoraan suuhusi tai laitat piristämään salaattia. Hyviä ne ovat käytettäviksi niin kauan kuin ne ovat pehmeitä ja vaaleanvihreitä.

Kuusenkerkkiä voi myös kerätä enemmän ja pakastaa kerta-annospusseihin. Laita hieman raakaruoko- tai muuta vastaavaa sokeria päälle maun säilyttämiseksi. Talvella voit sitten laittaa raikasta teetä tai lisätä niitä myös salaattiin. Kuusenkerkistä saat ihanaa, myös hoitavaa, siirappia jälkiruokiin tai teen makeuttamiseksi.

Kuusenkerkkätee
1 rkl tuoreita kuusenkerkkiä
2-3 dl kiehuvaa vettä
½-1 tl hunajaa tai raakaruokosokeria

Laita tuoreet kuusenkerkät kiehuvaan veteen. Anna kiehahtaa ja sitten hautua muutama minuutti. Siivilöi kuusenkerkät pois teestä. Anna teen hieman jäähtyä ennen kuin lisäät hunajan, ettei hunajan terveysvaikutus vähene. Voit keittää teetä vaikka isomman määrän aamuteeksi ja loput päivän mittaan janojuomana nautittavaksi.

Kuusenkerkkäsiirappi
– kerää kuusenkerkkiä 2-5l
– laita kerkät veteen, keitä jonkun verran ja anna kerkkien hautua vedessä yön yli
– seuraavana päivänä poista kerkät vedestä, mutta älä kaada vettä pois
– lisää veteen sokeria noin puoli kiloa litraa kohden
– keitä taas
– siirappimaisuus riippuu siitä kuinka kauan jaksat keittää

MA

Jaa juttu Facebookissa:

Kommentoi

XHTML: Voit käyttää näitä tageja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>