Sieniretkellä syvällä metsässä voi törmätä tälläisiinkin ilmestyksiin. Uukuniemellä, rajan pinnassa tiettömien taipaleiden takaa löytyi nippu ilmapalloja, jotka lienevät karanneet pallomyyjältä. Ovatko ne jo viime vapun aikaisia ja tulleet kaukaakin, ehkä naapurivaltiosta, tämä ei käynyt selville pallojen alkuperästä. Palloissa ei ollut tekstejä tai kuvioita, pallot olivat eri värisiä ja jo hiukan nuhraantuneita.
Kaukaa saapuneet ilmapallot ovat kiinnostaneet ihmisiä jopa siinä määrin, että matkailuhankkeitakin on kehitetty löytöjen ympärillä. Alla kyläkeskys.com -sivuilta lainattu teksti, jossa kerrotaan hankkeestä Kärsämäen kunnassa.
Kuningattaren niittymaja -hanke/Sydänmaan Kyläseura
Pohjana on jo lähes seitsämän vuosikymmentä sitten tapahtunut
löytö, joka tuli uudelleen esille 4 vuotta sitten julkaistun Ritomäen
kyläkirjan myötä. Aikoinaan (1938) talvella heinämiehet löysivät hangesta
kookkaan ilmapallon. Se osoittautui Hollannista silloisen prinsessan
(nyk. kuningatar) syntymän kunniaksi koululaisten lähettämäksi
ilosanomaksi. Sittemmin asia on ollut julkisuudessa Suomessa mm.
aikakauslehdistön välityksellä. Nykyisin hollantilaisen lähettäjäkohteen
(kylän) kanssa asiasta ei ole ollut kasvokkaista kanssakäymistä.
Löytöpaikan tienoille synnytettävän matkailukohteen osalta on ollut konkreettista kehittelyä. Asialle on monipuolinen ja yhteinen tahtotila.
Hankkeen myötävaikutuksella tuotetaan ilmapallon löytöpaikan lähitienoolle
paikka, kuningattaren niittymaja. Rakennus on pienehkö,vanha hirsirakennus, joka varustetaan 1930-luvun henkiseksi niittymajaksi.
Se mahdollistaa kyläläisten, matkailuryhmien ja erilaisten harrastajien kokoontumisen lämmitettävässä tilassa. Pysyvästi majan varustus ja sisäilme henkii myös hollantilaisuutta ja hollantilaista kuninkaallisuutta. Suunnittelu- ja rakennusvaiheessa luodaan aktiivinen yhteys hollantilaiseen kohdeyhteisöön. Kuninkaallisuus pyritään kytkemään majan valmistumisen yhteyteen ja uutisointiin. Hankeaikana rakentuvat ratkaisut majan jatkuvan ylläpidon suhteen. Maja tulee olemaan keskeinen
väline Hollantiin suuntautuvan matkailun ja kansalaistoiminnan kehittämisessä. Perinne-/historiakohde toimii myös lähiympäristön asukkaiden pistäytymis- ja kokoontumispaikkana. Hyödynsaajina ovat lähiympäristön asukkaat, alueella toimiva metsästys-/hirviporukka,
Kärsämäen kunta, sekä alueen perinnematkailua markkinoivat yritykset, ja hollantilainen kontaktikenttä.
Sah