Ajokelin näkee kamerasta

Maamme yli 300 kelikameraa kertovat jatkuvasti kelisään tilanteen tieverkolla.Matkalle lähtijälle kuvassa näkyvä sää kertoo miten paljon aikaa on hyvä matkaan varata. Useat seuraavat kuvista kesämökin tai entisen kotipitäjän maisemia ja säätilaa.

Parikkalan kelikamera Särkisalmella lautautuu 15 minuutin välein. Kamerakuvat toimivat laajakaistayhteydellä, joko ISDN tai Wimax järjestelmillä. Ne sijoitetaan pylväisiin noin kahdeksan metrin korkeudelle ja iso osa niistä on kääntyviä sekä kiinteitä kameroita. Tiepiirit hankkivat uusia kelikameroita vuosittain. Suosituimpia ovat Lapista ja raja-asemilta välittyvät kuvat. Raja-asemille asennetut kamerat on tienkäyttäjien pyynnöstä lisäksi sijoitettu niin, että niistä voi havaita tullin jonotustilanteen.
Kamerat on suunnattu ja tarkennettu siten, että valokuvista voisi mahdollisimman hyvin havaita vallitsevan ajokelin. Viime vuosina ulkonilmat ovat polttaneet laitteita tai autot tökkäisevät joskus pylvään kumoon.
Kannattaa seurata tiehallinnon kelisään tiedotuksia ja muistaa, että tien pinta on 5-8 astetta kylmempi kuin mitä koti-ikkunan lämpömittari näyttää.
Maija Ala-Nikkola

Liukkaita kelejä luvassa koko Suomeen

Tämän viikonlopun haastavat ajokelit liittyvät jäätyvään tienpintaan. Mustalla jäällä tarkoitetaan tilannetta, jossa tienpinta jäähtyy nopeasti ja imee ilman kosteuden pintaansa.

Myös alijäähtynyt vesisade muuttuu jääksi koskettaessaan tienpintaa. Liukkaus voi syntyä hyvin nopeasti. Ennakoivana toimenpiteenä muun muassa teiden nopeusrajoituksia on harkitusti laskettu.

Ajonopeuden madaltaminen liukkaan kelin yllättäessä lisää liikenteen turvallisuutta. Turhia ohitteluja kannattaa välttää, myös turvavälien merkitys korostuu entisestään.

Kiireellistä kunnossapitoa vaativissa tilanteissa kannattaa ottaa yhteyttä Tienkäyttäjän linjalle 0200 2100. Numero palvelee kaikkina vuorokaudenaikoina paikallisverkkomaksun hinnalla.
Tiehallinnon tiedote 29.10.2008

Jaa juttu Facebookissa:

Kommentoi

XHTML: Voit käyttää näitä tageja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>