Aamu, Apila ja Ystävä lypsylehmien suosituimmat nimet

Nalle Puh, Avatar vai Shakira?

Perinteiset lehmännimet ovat edelleen suosittuja. Tuotantotarkkailuun kuuluneiden lypsylehmien ja vasikoiden yleisimmät nimet vuosina 1974–1990 olivat Ystävä, Kielo, Yrtti, Omena ja Ruusu. Tämänhetkiset kärkinimet ovat Aamu, Apila, Ystävä, Yrtti ja Esikko.

Nautarekisterin mukaan vanhat kestosuosikit Heluna, Mansikki sekä -kki-loppuiset nimet eivät tosin ole enää kovin suosittuja. 1990-luvun lopulla suosiotaan kasvattivat julkisuudesta tutut nimet Lola ja Linda.

Ystävän ja Yrtin kauan kestänyttä suosiota voi selittää sekin, että y-kirjaimella alkavia suomalaisia nimiä ja sanoja ei ole kovin paljon. Tuotosseurantakarjojen samana kalenterivuonna syntyneille vasikoille annetaan samalla kirjaimella alkava nimi aakkosten etenevän kierron mukaan.

Luonnonkasvien ja naisten nimet kestosuosikkeja

Luonnosta valittuja nimiä ovat muun muassa vanhat tutut Orvokki, Kielo, Lemmikki ja Ruusu alalajeineen, mutta myös Liljoja ja Lillukoita esiintyy. Muutama yksittäinen lehmä on nimetty hyönteisten nimillä Leppäkertuksi, Heinäsirkaksi ja Herhiläiseksi.

Luonteeseen tai ulkonäköön viittaavia nimiä on käytössä monia. Näitä muun muassa Äksöni, Äkkipikainen, Äksy, Äkäpussi, Äkämökö, Ynisijä, Suttura, Sutjakka ja Enkeli. Viittaavatkohan nimet vasikan, emän vai omistajan ominaisuuksiin?

Joitakin lehmänomistajia on kiehtonut aamualkuiset nimet tai ehkä nimellä viitataan vasikan syntymän vuorokaudenaikaan. Näitä nimiä ovat Aamun lisäksi muun muassa Aamunkoitto, Aamun ruska, Aamukaste, Aamusumu, Aamuntähti, Aamunkoi ja jopa Aamupuuro.

Nimiä keksitään luovasti ajankohtaisista asioista

Tekniikka näkyy nimistössä jonkun verran. Tietoverkkotermistö on inspiroinut muutamia nimenantajia, koska jokunen lehmä on nimetty Netiksi, Youtubeksi ja Facebookiksi. Maatalouskoneen tai auton merkkinimikin on annettu muutamalle lehmälle. Jokunen lehmä on nimetty Agronomiksi, Agrologiksi ja Ekonomiksi.

Satu- ja elokuvahahmojen nimistä on poimittu käyttöön Nalle Puh, Avatar, Toljanteri, Haisuli, Hemuli, Muumi tai Hello-Kitty, josta on olemassa eri versioita. Myös kansainvälisten pop-tähtien mukaan on nimetty lehmiä. Näitä nimiä ovat ainakin Avril Lavigne, Madonna, Shakira, Tina Turner ja vielä vuosien takaa Abbakin. Abba on napakka nimi ja ehkä siksikin melko suosittu. Muutama lehmä on saanut nimen Abreu ja joukossa on myös Abreu Anna. Muuta ajankohtaista tai ehkä nimenantajaa kuvastavat Hiilari, Ylämummo, Burana, Hirudoid, Avioliitto ja Avioero. Näitä on tosin käytetty vain yksittäistapauksissa.

Politiikasta tuttuja henkilönimiä ei ole paljon käytössä – muutama Hilary sentään on. Kenties sonneja nimetään lehmiä enemmän politiikasta tutuilla henkilönimillä. Euro on lehmännimenä melko suosittu ja muutama on nimetty Euriboriksi.

Yleisimmät lehmien nimet
Aamu 2 286
Apila 2 227
Ystävä 2 007
Yrtti 1 960
Esikko 1 658
Essi 1 359
Yllätys 1 352
Ässä 1 287
Emma 1 180
Elli 1 167

Lähteet:
Nautarekisteri/Evira

MA

Jaa juttu Facebookissa:

Kommentoi

XHTML: Voit käyttää näitä tageja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>