Uukuniemi-viruksen keksijä on poissa

Helsingin sanomat kirjoittaa 17.11. muistokirjoituksessa Uukuniemi-viruksen keksijästä Ralf Petterssonista.
Uukuniemi-virus eristettiin nimensä mukaisesti Uukuniemessä 1960-luvun alussa. .

Lääketieteellisen tutkimuksen kansainvälinen vaikuttaja, professori Ralf Pettersson kuoli Tukholmassa 3. marraskuuta 2011. Hän oli syntynyt Helsingissä 23. toukokuuta 1945.
Petterssonin ura tutkijana sekä tutkimuksen arvioitsijana ja asiantuntijana Suomessa, Ruotsissa ja monissa Euroopan maissa on ainutlaatuinen.
Hän väitteli lääketieteen ja kirurgian tohtoriksi Helsingin yliopistossa 1974, jonne hänet nimitettiin virologian dosentiksi 1978.

Ralf Petterssonin väitöskirjan tutkimusaiheena oli uusi, punkeista eristetty virus. Hän osoitti, että Uukuniemi- virus poikkesi rakenteeltaan aikaisemmin tunnetuista viruksista.

Näin hän tuli ensimmäisenä selvittäneeksi laajan bunya- virusryhmän tärkeimmät piirteet. Bunya-virusten ryhmään kuuluu muun muassa myyräkuumeen (munuaissairaus) aiheuttaja Suomessa.
Bunyavirus-heimoon kuuluu yli 300 viruslajia ja ne esiintyvät maailmanlaajuisesti. Monet niistä aiheuttavat vakavia sairauksia, kuten verenvuoto- ja aivokuumeita, joihin ei ole vielä olemassa rokotteita.
Moskiitot ja punkit levittävät useimpia bunyaviruksia. Poikkeuksen muodostavat heimoon kuuluvat hantavirukset, joita levittävät myyrät ja muut jyrsijät.

Ralf Pettersson teki 1976-1977 opintomatkan nobelisti David Baltimoren laboratorioon Bostoniin (Massachusetts Institute of Technology). Siellä hän jatkoi myös Uukuniemi-virusta koskevia tutkimuksiaan.

Ralf Petterssonista ja hänen “juukuniemi”-viruksestaan tuli myös solubiologien keskuudessa kuuluisia. Hänen 120 alkuperäisjulkaisustaan kolmasosa käsittelee Uukuniemi-virusta.

Uukuniemi-viruksen kolmiulotteisen rakenteen selvittivät Helsingin yliopiston biotekniikan instituutin tutkija Juha Huiskonen sekä Tukholman Karoliinisen instituutin ja Münchenin Max Planckin biokemian instituutin tutkijat.
Tutkimustuloksia esittelevä artikkeli julkaistiiin PNAS-lehdessä 12.2.2008.

MA

Jaa juttu Facebookissa:

Kommentoi

XHTML: Voit käyttää näitä tageja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>