Rytinällä suunnistamaan!

Suunnistus on koko perheen laji
Maija Ala-Nikkola Uukuniemi

Kuntosuunnistus Uukuniemen metsissä tarjoaa kiireettömiä elämyksiä ja löytämisen riemua. Jalkojen lisäksi suunnistus liikuttaa aivoja. Parhaat sienipaikat löytyvät suunnistuksessa ja luonnon rauha auttaa latautumaan arkipäivään.

Uukuniemen kirjastossa on Uukuniemi Huttumalja 1:10000 suunnituskarttoja, joihin jokainen itse jäljentää mallikartasta rastit.

Lisätietoja
Parikkalan kunta vapaa-aikaohjaaja Jari Venhovaara 044-7811933

sähköposti jari.venhovaara at parikkala.fi

Suunnistuksen perusohjeita

Suuntaa kartta
Suuntaa kartta maaston mukaisesti eli siten, että maastossa oikealla olevat kohteet ovat kartassa oikealla. Kartan voit suunnata maaston kohteiden perusteella tai kompassin avulla. Kun kartta on suunnattu oikein, sen yläreuna on aina kohti pohjoista. Kartan suuntaaminen helpottaa kartanlukua ja maaston hahmottamista.

Tee reitinvalinta
Tee ennen rastilta lähtöä suunnitelma, miten etenet seuraavalle rastille. Huomioi reitinvalintaa tehdessäsi lähimaaston kulku-urat (polut, tiet, sähkölinjat, ojat jne.), maaston muodot, muut kohteet ja kulkukelpoisuus (mäet, suot, tiheiköt jne.).

Ota suunta
Vaativilla väleillä, joilla ei ole kulku-uria, tai jos rastipiste on yksittäinen maastokohde, kannattaa käyttää kompassia ja suunnassakulkua. Suunnassa voit kulkea joko koko rastivälin tai hyvinkin pienen osan sitä.Aseta kompassin reuna kartalla tarkasti lähtöpisteestä tavoitepisteeseen.
Käännä neularasiaa siten, että sen pohjaviivat ovat samansuuntaiset kartan koordinaattiviivojen kanssa. Varmista, että kompassin pohjoishaarukka osoittaa karttapohjoiseen.
Pidä kompassi vaakasuorassa edessäsi. Käänny kunnes kompassin pohjoisneula asettuu pohjoishaarukkaan. Nyt kompassin pohjalevyn nuoli näyttää lähtösuuntasi.
Katso kiintopiste kaukaa etumaastosta ja kulje sinne. Tarkista kompassista suunta tasaisin välein.

Jaa juttu Facebookissa:

Kommentoi

XHTML: Voit käyttää näitä tageja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>