Paperiset vaatteet ja aatteet

Niukkalan kirjastossa on maanantaista lähtien ollut esillä Maija Ala-Nikkolan kokoama “Tyttöjä ja tähtösiä”- näyttely, joka koostuu 60-70-luvuilta peräisin olevista paperinukeista. Joukkoon Ala-Nikkola on lisännyt muitakin lapsuudestaan muistoksi jääneitä esineitä, jotka muodostavat yhdessä hauskan ja yksityiskohtaisen kokonaisuuden.

Mallit 60-luvun paperinukkeihin tulivat lähinnä kirjallisuudesta ja saduista, kun taas 70-luvulla muotitaiteilija Rauni Palosen Apu- lehteen suunnittelemat huippusuositut nuket esittivät julkisuuden henkilöitä ja malleja. Myös mies- paperinukkeja alettiin tekemään 70-luvulla. Näyttelystä löytyvät muun muassa Palosen suunnittelemat hiihtäjälegenda Juha Mieto ja iskelmätähti Sammy Babitzin sekä folk- laulaja Päivi Paunu ja missi Johanna Raunio.

– Paperinukeilla ei vanhempana enää niin paljoa leikitty, vaan niille suunniteltiin ja tehtiin itse vaatteita, muistelee näyttelyssä vieraillut Anu Kaukola.

Paperinuket peilaavat oman aikansa henkeä, muotivirtauksia sekä tyttö- ja naiskuvaa. Näyttelyyn on osuvasti aseteltu muutakin sukupuolirooli- teemaan sopivaa rekvisiittaa. 60-luvuilla nuket esittivät pikkutyttöjä ja prinsessoja, jotka saattoivat omata myös kotirouvamaisen ilmiasun. Myöhemmin ilmestyi joitain ammatteja, kuten toimittajaa, esittäviä paperinukkeja. Tytöille ja naisille sallitut roolit olivat kuitenkin varsin rajattuja. Siirtymä 70-luvulle näkyy radikaalina muutoksena paperinukkien kehonkuvassa ja vaatetuksessa. Palosen suunnittelemat nuket ovat aikuisia ja edustavat vanhoista normeista vapautunutta sukupolvea. Myös television yleistyminen mediana muutti ihmisten maailmankatsomusta, joka näkyy laulajien, näyttelijöiden ja urheilijoiden ihannoinnissa.

Nykypäivänä paperinukeilla ei leikitä kuten ennen, mutta esimerkiksi internetistä voi löytää kaikenlaisia tulostettavia paperinukke- malleja. Viime vuonna Helsingin Sanomissa ilmestyi hieman toisenlaisia paperinukkeja, jotka esittivät satiirisessa valossa eri poliittisten puolueiden puheenjohtajia. Rauni Palosen viimeisimmät luomukset esittivät Kummelit tv-sarjan hahmoja, joita voi ihastella näyttelystä löytyvästä Palosen elämäntyötä käsittelevästä kirjasta.

Kirjasto on avoinna maanantaisin klo. 16.00-18.00 ja
torstaisin klo.11.00-18.00.
Tyttöjä ja tähtösiä -näyttely esillä 24.6.-1.8.

SMM

Jaa juttu Facebookissa:

Kommentoi

XHTML: Voit käyttää näitä tageja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>