Mökkiläiskyselyyn saatu runsaasti vastauksia

Parikkalan kunnan Mökkiläistoimikunta suoritti kuluneena syksynä Mökkiläiskyselyn. Kyselyitä lähetettiin n. 1600 kpl kaikille Parikkalan kunnan mökkiläisille, niin vakituisesti kunnassa asuville kuin toispaikkakuntalaisillekin. Vastauksia määräaikaan, lokakuun loppuun mennessä saatiin 408 kpl ja sen jälkeen on tullut lisää ollen 28.11. yhteensä 479 kpl. Vastausprosenttia noin 30, on pidettävä hyvänä ja sen perusteella uudelle vaalikaudelle nimettävä Mökkiläistoimikunta voi nojata tuleville vuosille laadittavan toimintasuunnitelmansa. Vastauksia tulee vieläkin ja kaikki pyritään kyllä huomioimaan.

Tähän mennessä on pystytty tarkastamaan 292 vastausta (61%) ja kaikki tullaan tarkastamaan tämän vuoden loppuun mennessä. Kyselyyn vastanneiden kesken on arvottu Parikkalan kunnan lahjoittamia palkintoja yhteensä 28 kpl ja palkinnot on postitettu voittajille. Olen tehnyt yhteenvedon kyselyn joistakin kohdista, sanallisten arviointien yhteenveto on vielä kesken, mutta ne tullaan julkaisemaan yhteenvedon valmistuttua. On huomioitavaa, että yhteenvetoni perustuu nyt tarkastettujen 292 henkilön vastauksiin, mutta koska se on 61 % kaikista vastanneista ja 18 % kaikista mökkiläisistä, voidaan jo tämän yhteenvedon tuloksia pitää varsin kattavina.

– kesäasukkaita mökkiläisistä on 81 % ja vakituisia asukkaita 19 %
– 43 % mökkiläisistä käy mökillään alle 12 kertaa vuodessa (1 x kuukaudessa)
– tavanomainen mökkikäynti kestää 1 – 6 päivää
– 38 % viettää mökillä yli 50 päivää vuodessa, 22 % alle 20 päivää
– kuten arvata saattaa valtaosa, 59 %, mökkiläisistä on työikäisiä 18-65 v.
– 26 % on eläkeikäisiä, yli 65 vuotiaita
– 41 % mökeistä on talviasuttavia ja 66 %:lla on sähköt
– vesivessa on 17 %:lla ja puucee 91 %:lla (joillain siis molemmat)
– sähkösauna 6 %:lla ja puulämmitteinen sauna 96 %:lla
– kysyttäessä energiansäästötoimista, joita vastaaja voisi mökillään toteuttaa. 25 % oli valmis jätteiden lajitteluun, 18 % puuceen käyttöön, 12 % oli valmis säätämään mökin lämpötilaa alemmalle tasolle. Mökillä autolla käyntien määrää oli valmis vähentämään 7 % vastaajista ja julkisen liikenteen käyttöä oli valmis lisäämään 5 % vastaajista.
– pysyvästi kesäpaikkakunnalle on harkinnut muuttavansa 16 % vastaajista.
– 74 %:lla on juuret mökkipaikkakunnalla
– 82 % sanoo saavansa riittävästi tietoa Parikkalan tapahtumista
– nettiyhteys on kotona 65 %:lla, mökillä 13 %:lla ja ollenkaan nettiyhteyttä ei ole 30 %:lla
– eniten mökkitalkkarin palveluita tarvitaan puiden kaatoon, remontteihin , vartiointiin ja tienhoitoon
– mökkipaikkakunnan palveluja yli 1000 eurolla vuodessa käyttää 41 %
– kokonaismielikuvaa Parikkalasta kouluarvosanalla arvioitaessa, tyydyttävän arvosanonan (7 tai 8) antoi 67 %, kiitettävän 12 %. Siis varsin hyvä.

Tuosta edellä olevasta tilastotiedosta profiloituu tyypillinen ”Parikkalan mökkiläinen”. Kyselyssä oli paljon erilaisia sanallista vastausta edellyttäviä kysymyksiä, mutta niitä ei valitettavasti vielä ole keritty vetämään yhteen. Vesien suojelu ja jätehuoltoasiat ovat ehkä kuitenkin olleet kaikkein eniten huolta ja kiinnostusta aiheuttaneet aiheet. On myös useita selkeitä ehdotuksia tulevan mökkiläistoimikunnan toimintasuunnitelmaan. Luonto, rauhallisuus, vesistöt ja ystävälliset ihmiset on koettu suurimmiksi Parikkalan imagotekijöiksi. Ruusuja on annettu niin kunnan viranhaltijoiden kanssa yhteistyön sujumisesta kuin mökkiläisten huomioimisesta ja hyvistä kesätapahtumistakin.

Yhteenvedon laatinut kirjoittaja Markku Uimonen on Mökkiläistoimikunnan puheenjohtaja

Jaa juttu Facebookissa:

Kommentoi

XHTML: Voit käyttää näitä tageja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>