Hilman päivät – Uukuniemen nuorisoseuran teatteriryhmä

Hilman päivät kutkuttaa nauruhermot kipeiksi
Uukuniemen nuorisoseuran teatteriryhmä on tänä kesänä hyvässä vedossa

Hilman päivät. Kaakon kansalaisopiston ja Uukuniemen nuorisoseuran näytelmäryhmä.Agapetuksen romaanista kirjoittanut Jorma Kairimo.Ohjaus ja dramatisointi Mirva Kuivalainen. Musiikki Petri Tiainen.Rooleissa: Lea Moller, Riitta Laine, Anniina Tiainen, Iiris Pirhonen, Irmeli Tiainen, Aili Jääskeläinen, Pirkko Fihlman, Aatos Kemppinen, Ensio Fihlman, Jorma Berg, Leo Moller, Teuvo Valtonen, Mikko Salmi, Mauno Silvennoinen, Paavo Vanhanen.

Kaupanhoitajan(Asko Kemppinen) talossa juhlitaan emännän Hilman ( Lea Moller) nimipäiviä ja mukana on kylän herrasväki.Jorma Kairimon sovittamassa ja Agapetuksen kirjoittamassa romaanissa eletään 1930-luvulla ja näytelmän kantavuus piilee sen virittymisessä vanhaan aikaan. Enää ei vietetä nimipäiviä eikä nuori polvi tunne pruuttia tai pruuttahuoneita.
Tällä kertaa Hilman päivillä mukana on myös uusi vieras, paikkakunnalle muuttanut nuori tuomari Urmasto( Leo Moller).Hän on poikamies, voi voi ja tietäähän mitä siitä seuraa. Sensuelli postineiti (Riitta Laine) ja viehättävä apteekin neiti (Anniina Tiainen) koketeeraavat ponnekkaasti ujoa nuorta miestä. Kovassa vedossa ovat Paavo Vanhanen vanhana tuomarina ja Ensio Fihlman apteekkarina.
Hilman päivillä vieraille esitellään muutakin, paikkakunnan pelastussuunnitelma, tulipalon sammuttajan käsikirja, jota kaupanhoitaja ylpeästi esittelee. Seuraavan yön unet jääväät kyläläisillä vähiin. Mitä kaikkea voikaan tapahtua pienen kylän yössä. Aamun valjetessa kylässä on yksi talo vähemmän ja kaksi rakastavaista enemmän.
Esitys kertoo myös vastuun ottamisesta ja kantamisesta sekä siitä, ettei pahnan pohjimmaistakaan pidä katsoa ylen, sillä hän voi olla avainhenkilö.
Hilman päivät teksti sopii Uukuniemen kesäteatteriin. Helsinkiläinen näyttelijä Mirva Kuivalainen on dramatisoinut Hilman päivät-huvinäytelmän Uukuniemen nuorisoseuran talon puitteet ja mahdollisuudet huomioon ottaen. Vaikka näyttämö on pieni ja lattiatilaa käytössä vähän, onnistuvat paikanvaihdot sujuvasti. Esityksen näkyvät ja näkymättömät maisemat ovat selkeitä, vaihdoissa luo tunnelmaa musiikki. Katsojan on helppo tajuta missä on tuomarin talo, metsä, Vekkula tai Heikkilän talo. Tunnelma oli hyvä, yleisö lämpeni heti esityksen alussa, naurut ja aplodit irtosivat. Näyttelijöistä välittyi tekemisen riemu.
Uukuniemen nuorisoseuran näyttelijäryhmä voi ylpeillä työstään. On osaamista ja luonnonlahjakkuuksia. Kokeneilla harrastajanäyttelijöillä pysyy rennosti rooli hallussa ja esityksestä välittyy eheä kokonaisuus, joka toimii. Näyttelijöillä löytyy potkua, ääntä, ilmettä ja ilmaisu jaksaa pysyä raameissaan.
-Pienellä paikkakunnalla kesätetatteritoiminta tarjoaa paljon muutakin kuin pelkkiä taiteellisia ja viihteellsiä elämyksiä.Se kokoaa teatterin tekijöitä ja katsojia yhteen ja toimii merkittävänä sosiaalisena verkkona kesän tapahtumien joukossa, toteaa ohjaaja Kuivalainen.

Maija Ala-Nikkola 3.7.2008

Jaa juttu Facebookissa:

Kommentoi

XHTML: Voit käyttää näitä tageja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>