Papinniemellä järjestettiin torstaina(18.7) 4H-yhdistyksen organisoima geokätköily startti, jossa perehdyttiin geokätköilyn perusteisiin ja päästiin etsimään myös oikeita kätköjä. Kaikenikäisille sopiva geokätköily on ulkoilmassa tapahtuvaa aarteenmetsästystä, jota voi harrastaa sekä kesällä että talvella. Tarkoitus on löytää geokätköiksi kutsuttuja rasioita, joita voidaan piilottaa käytännössä melkein minne vain. Harrastukseen perehdyttämässä oli parikkalalainen Olli Näreaho, joka on harrastanut geokätköilyä noin neljän vuoden ajan.
Helpoiten kätköjä voi lähteä etsimään älypuhelimeen ladattavan geocaching -ohjelman avulla tai GPS -laitteella. Geocaching -sivustolta voi löytää tiedot omalla alueella sijaitsevista geokätköistä eli sijainnin koordinaatit jotka syötetään geocaching -ohjelmaan sekä lisävihjeet kätkön löytämiseksi. Itse kätkö voi olla periaatteessa mitä kokoluokkaa tahansa filmipurkista autotalliin. Yleensä kätkö on jonkinlainen säänkestävä rasia, laatikko tai vastaava, jonka ulkopuolelle on tehty havaittavaksi, että kyse on geokätköstä (tarroja, kirjoitusta) ja sisälle on laitettu vihko, jonne löytäjä voi merkitä nimensä todisteeksi löydöstään. Lisäksi mukaan piilotetaan usein jokin esine, kuten esimerkiksi hiuspinni, sarjakuvakirja, koru tai vaikkapa geokolikko, joka on tarkoitusta varten erityisesti suunniteltu esine. Kätkön löytäjä voi halutessaan ottaa esineen itselleen, mutta tilalle täytyy laittaa jokin suunnilleen yhtä arvokas tavara.
Kätkemispaikka pyritään valitsemaan niin että paikalla on jokin tarina tai muuten kiinnostava luonne. Esimerkiksi maaseudulla kyläkeskukset, koulut, kirkot ja luonnonmonumentit ovat suosittuja. Tarkoitus ei siis ole sijoittaa kätköä keskelle metsää, missä ei ole mitään sen ihmeellisempää nähtävää. Näreaho kertoo tutustuneensa moneen hienoon paikkaan lähdettyään etsimään geokätköä. Kaupungissa geokätköjen etsimisen tekee erityisen hankalaksi se, että kenenkään ulkopuolisen ei tulisi tietää mitä olet puuhaamassa. Liikaa huomiota ei saisi herättää mikä on haasteellista, jos kätkö on sijoitettu vaikkapa paikkaan jonne täytyy kiivetä tai jossa vilisee ihmisiä, kuten rautatie -asemalle. Kun olet rekisteröitynyt www.geocaching.com -sivustolle voit kuitata löytämäsi kätkön, pitää lokia kaikista löytämistäsi geokätköistä ja seurata muiden edistystä.
Vaikka geocaching -ohjelma kertoo kätköjen sijainnin usein muutamien metrien tarkkuudella, ei niiden löytäminen ole kuitenkaan aivan helppoa. Geocaching -sivustolta löytyvät tiedot tietyn geokätkön kätköpaikan vaikeusasteesta sekä muut huomioitavat tekijät, kuten onko lapsen turvallista etsiä kätköä ja pääseekö paikalle talviaikaan. Voi esimerkiksi olla myös mahdollista, että kätkön voi löytää ainoastaan yöllä.
Muutamien Näreahon piilottamien harjoituskätköjen etsimisen jälkeen lajin saloihin tutustumaan tullut porukka löysi myös Papinniemessä sijaitsevan oikean geokätkön. Näreaho paljastaa toisen Uukuniemen geokätköistä löytyvän Kirkkokalliolta ja muiden koordinaatit löytyvät www.geocaching.com -sivuilta. Parikkalassa on rekisteröityjä geokätköjä yhteensä 50 ja Uukuniemellä 5 kappaletta.
SMM