Sukujuurten kartoitusta ja taiteellista perintöä

Ensimmäinen juhlapäivä sujui vilkkaissa merkeissä Uukuniemen kirkonmäellä, kun paikalle oli saapunut huomattava määrä erityisesti Bergin sukupuuhun kuuluvaa väkeä tapaamaan toisiaan ja tutustumaan vasta valmistuneeseen Berg- suvun sukututkimukseen. Talkootyönä suoritetut juhlavalmistelut oli aloitettu jo viikko ennen h -hetkeä ja emännät olivat saapuneet paikalle aikaisin lauantai -aamulla valmistamaan tarjoilua.

Aamu alkoi tervehdyskäynnillä ja seppeleiden laskulla Bergin suvun vanhojen vesojen Salomon ja Olli Bergin haudoilla. Tilaisuus jatkui kirkonmäellä Uukuniemi -seuran vuosikokouksella, jonka yhteydessä jaettiin hopeiset Karjalan liiton ansiomerkit, jotka saivat Sakari Hämäläinen, Jouko Sihvonen, Pekka Hoikka, Eila Pennanen ja Oiva Pöllänen. Lisäksi Veikko Ainala sekä Pekka Hoikka saivat erityismaininnan ponnistuksistaan Pitäjäntuvan kunnostamisen hyväksi.

Berg -suvun sukujuhla pidettiin Uukuniemen kirkossa, jonka avasi Jouni Suppola tervetulopuheellaan. Opetusneuvos Anja Kukkonen julkisti tekemänsä Berg -suvun sukututkimuksen ja esitteli aihetta kuvaamalla Oloff Berghin, Uukuniemen Bergien kantaisän vaiheita. Oloff muutti Uukuniemen ”korpeen” Käkisalmesta ja asettui Niukkalaan todennäköisesti nykyisen Suurtuvan tilusten alueelle, joka tunnettiin tuolloin Niukkalan hovina. Hän toimi 1690 -luvulla arrenaattina, eli veronvuokraajana, joka hoiti alueen talonpoikien asioita sekä sai osansa kruunun alaisista veroista. Myös Oloffin kohdalla todennettiin puheissa useaan otteeseen mainittu sanonta: ”Berg ei anna periksi” viitaten suvun ominaispiirteeseen. Bergin suku kuuluu Uukuniemen kantasukuihin ja useat muut sukunimet, kuten Suppola, Vuorinne ja Ainala ovat muunnoksia Bergistä. Kukkonen totesi puheensa lopuksi, että kaikilla suvun jäsenillä on oma tehtävänsä ja merkityksensä suvun ketjussa, jota vahvistaa esi-isien tunteminen. Tämä toteutuu sukututkimuksen valmistumisen myötä.

Juhlan juontaja Riitta Katko oli saanut haastateltavakseen kaksi vanhemman polven Berg -suvun jäsentä, jotka muistelivat lapsuuttaan ja evakko- aikaa Uukuniemellä. Erkki Suppola, joka kuuluu Salomon Bergin haaraan, tahtoi välittää erityisesti nuorille viestin: ”elämä on lahja”. Jokainen päivä on tärkeä ja merkityksellinen. Kalevi Siitonen muisteli aikaansa Suurtuvan paimenpoikana ja entisenä pyhäkoulun opettajana hän halusi muistuttaa kaikkia henkisen perinnön tärkeydestä.

Ohjelman taiteellisesta puolesta vastasivat pitkälti lahjakkaat Berg -suvun jäsenet. Holien perheyhtye esitti Rebekka Holin säveltämän ”Sininen laiva” -laulun, sekä Markus Holin säveltämät kappaleet ”Juna” sekä ”Uukuniemi”, jonka sanat ja kaunis melodia veivät Pyhäjärven rannalle ja koivujen alle. Petri Tiainen esitti sävellyksensä ”Kuulin kerran kevähällä”, jonka sanoituksina on käytetty Bergin sukuun kuuluvan uukuniemeläisen Väinö Vuorinteen runoa. Tiaisen uunituore levy ”Maan ääni”, lauluja Vuorinteen runoihin, oli myös saatavilla juhlilla. Ensi esityksensä taas sai niin ikään uukuniemeläisen Maire Bergin modernimpaan runoon sävelletty ”Kiitos, näkemiin”. Lisäksi kuultiin taidokasta pianomusiikkkia nuoren polven Elias ja Sami Suppolan esittäminä.

Sukujuhlan lopuksi kuultiin Niukkulan Suurtuvan nykyisen emännän Maaret Berg-Tynkkysen päätössanat. Vaikka kaksikymmentä vuotta sitten hän ei ollut niin kiinnostunut juuristaan tai sukunsa historiasta, kokee hän nyt asian eri tavalla ja tahtoo myös lastensa kuulevan Bergin tyttöjen ja poikien seikkailuista. Kaikkien juhlassa äänessä olleiden puheissa korostui suvun merkitys voimavarana ja kiinnekohtana elämän tiellä. Omien juurien tunteminen ja muistojen välittyminen jälkipolville ovat osa identiteettiämme ja kasvua kohti täydempää ihmisyyttä.

SMM

Jaa juttu Facebookissa:

Kommentoi

XHTML: Voit käyttää näitä tageja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>