Uukuniemeltä Oahulle

Uukuniemeltä Oahulle

Noin 70 miljoonaa vuotta sitten, syvällä meren pohjassa tapahtui tulivuoren purkausia ja hehkuva laava tuli merenpinnan yläpuolella. Laavavirrat kerääntyivät toinen toistensa päälle. Vähitellen muodostui saaria ja Hawaiin saariryhmä on osa tätä luonnon ilmiötä. Hawaiin tulivuoret ovat nukkuneet miljoonia vuosia. Ainoastaan Haleakala Mauin saarella ja Suuren Saaren (Big Island) Mauna Loa ja Kilauea jatkavat tätä kasvua vielä nykypäivänä. Mauna Loa on mailman suurin vuori ja elo-syyskuun aikana itätuulet tuovat sen purkausten aiheuttamaa sumua myös Oahun saarelle. Ilma voi olla punakeltaisen usvan sekoitus ja sulfaatin haju tekee hengittämisestä vaikeaa. Onneksi olen Oahun saaren koilis rannalla ja pohjoistuulet puhdistavat ilman hyvin nopeasti.

Aikojen alussa saaret olivat kiveä, mutta tuulet, vesisattet ja myrskyt toivat saarille elämää sen eri muodoissa. Uudet kasvit, linnut, eläimet, jne ovat olleet täällä noin 20, 000 vuotta. Oahu on kotisaareni ja yksi kahdeksasta suurimmasta saaresta Hawaiin saariryhmässä. Saaren etelä rannalla on Honolulu ja suurin osa väestöstä. Pohjoissaari on “maaseutua” ja suurin osa asukkaista saa elantonsa Laie’n pikkukaupungissa sijaitsevan Brigham Youngin yliopiston ja siihen liittyvä Polyneesian kulttuurikeskusen palveluksessa.

Ensimmïset asukkaat saapuivat Hawaille noin 400-500 vuotta Kristuksen syntymän jälkeen kaksoiskanoottien ja purjeitten avustamissa aluksissa. He tulivat Marqueesien saarilta noin 4000 kilometrin taka. Siellä vëestön kasvu oli tehnyt elämän vaikeaksi. Hawaii oli tuntematon kaikille ja eristäytynyt muusta maailmasta. Nämä alkuasukkaat toivat mukanaan taro-kasvin, leipäpuun taimia, sikoja, koiria ja erilaisia lintuja. Pian he huomasivat, että saarella ei ollut kasveja, jotka kelpasivat ruuaksi.

Seuraavat asukkaat tulivat Tahitin saarilta. Vuonna 1778 kapteeni James Cook muutti Hawaiin elämän. Hän oli tutkimusmatkalla Alaskaan, kun hän törmäsi Waimean rantaan, Kaua’in saarella tamminkuun 19 päivänä. Alkuasukkaat olivat nähneet valkoisia miehiä aikaisemmin, mm. kaksi espanjalaista alusta eksyi mahtavan Tyynenmeren alloissa ja ajautui Hawaille noin 1528. Kapteeni Cook tuli upeiden laivojen kanssa juuri kun alkuasukas heimot taistelivat sisäisissä sodissa. Joka vuosi alkuasukkaat uhrasivat jumalilleen. Kun kapteeni Cook saapui saarille, Hawaiin asukkaat luulivat, että tama yli 180 cm pitkä mies oli jumala.

Kapteeni Cook purjehti eri saarten väliä ja pian alkuasukkaat oivalsivat, että hän ei ollutkaan jumala ja vaativat, että brittiläiset alukset ja miehistö lähtisi pois saarilta. Pikkutappelussa, joka edelsi laivojen lähtöä, Cook oli polvia myöten mesessä ja huusi miehistölleen, etteivät he saaneet ampua pistoolejaan. Käsky tuli liian myöhään. Joku iski häntä päähän melalla ja puukotti hänen ruumistaan useaan otteeseen. Kapteeni Cook kuoli 50 vuotiaana veneen varastamisesta alkaneessa tappelussa Tyynenmeren matalassa vedessä.

Elämä ˙Hawailla on muuttunut viime vuosikymmeninä. Liikemiehet ja turistit tulevat tänne ympäri maailmaa. Ananas ja sokeriruokoviljelmat olivat hyvä tulonlähde noin sadan vuoden ajan, mutta tänään Hawaii etsii omaan paikkaansa mailman taloudessa. Se yrittää löytää voimaa ja viisautta omasta historiastaan ja Yhdysvaltojen viimeisenä osavaltiona. Oahu on saanut paljon huomiota osakseen sillä nykyinen Presidentti Omaba vietti osan nuoruuttaan Honolulussa.

Oma taipaleeni alkoi täällä 22 elokuuta 2006, kun tulin opettamaan liiketaloutta ja johtamistaitoa Brigham Youngin yliopistossa. Opin hyvin nopeasti, että paikallinen väestö oli ystävällistä, mutta epäluuloista. Se, että kompastuin toimistossani ja murskasin olkapääni heti ensimmäisen viikon aikana, teki minusta kummallisen valkoisen naisen ja aloha-henki, joka on melkein käsin kosketeltavaa, alkoi vaikuttaa elämässäni. Joka päivä saapui tummatukkainen nainen parin lapsen kanssa tuomaan ruokaa ja kysyi, mitä tarvitsin. Minut otettiin vastaan avosydämmin ja olen tuntenut tuota vieraanvaraisuutta koko ajan, jonka olen ollut täällä.

Meillä on 12 tuntia aikaeroa Uukuniemen ja Oahun välillä. Lentomatkaa kertyy pâivän verran, mutta ongelmat ja haaveet ovat hyvin samanlaisia täällä Oahun koilisrannalla ja Uukuniemellä. Minua on pyydetty kirjoittamaan elämästä täällä puolen maailmaa ja toivon, että lukijat oppivat jotain uutta ja saavat idean tai pari kotirantojen parantamiseen siellä Pyhäjarven tuntumassa.
Helena Hannonen

Jaa juttu Facebookissa:

Kommentoi

XHTML: Voit käyttää näitä tageja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>