Helena Hannonen juhannushäissä Hawai’illa

Juhannuksen aika on suosittu häiden viettoaika Suomessa, mutta myös Oahun saarella. Monet yliopisto-opiskelijat ovat juuri päättäneet lukukauden ja häiden valmisteluun on sopivasti aikaa ennekuin USA:n kansallispäivän vietto alkaa heinäkuun 4. päivänä. Yksi kesämorsiammista on opetusassistenttini Tialei Wesley, joten pääsin seuraamaan läheltä häiden valmistelua ja juhlien viettoa polyneesian tapaan.

Tialei syntyi Guamin saarella ja hänellä on kuusi vanhempaa veljeä, jotka ovat pitkiä koripallon pelaajia. Hänen äitinsä on Oregonin osavaltiosta ja isä Rotuman saarelta, vähän Fiji saarten pohjoispuolelta. Vanhemmat tapasivat Brigham Youngin yliopistossa Utahissa ja molemmat ovat nyt yliopiston palveluksessa Hawai’illa. Väliin on mahtunut muuttoja Tyynen valtameren saarilla ja USA mantereella. Tätä taustaa vasten suunniteltiin häävastaanotto 500-600 vieraalle.

Valmistelut alkoivat hyvissä ajoin sillä monet vieraat matkustavat kaukaa. Kutsut sisältävät yleensä kolme osaa: vihkimistoimituksen temppelissä, häälounaan ja seuraavana päivänä olevan vastaanoton. Lai’en temppeli on tutu paikka vanhimmille sukupolville. Noin 50 vuotta sitten, presidentti Kekkonen yritti päästä temppeliin sisälle, mutte se ei onnistunut, sillä jokaisella tulee olla erityinen temppelisuositus ennenkuin voi mennä temppelin sisälle. Yleensä vain lähimmät ystävät ja perheen jäsenet voivat osallistua tämän toimituksen todistamiseen. Toiset voivat odottaa kunnes pariskunta tulee ulos. Temppelialue on kaunis ja rauhallinen paikka, jonne monet tlevat ottamaan valokuvia missa tahansa he menevätkin avioliittoon. http://www.ldschurchtemples.com/laie/gallery/slideshow/

Vihkimistilaisuuden jälkeen vieraat kuljetettiin Polyneesian kultuurikeskuksen bussilla häälounaalle, jossa he nauttivat ruunsaasta pariloidusta ruuasta ja esityksistä. Pöydät notkuvat mitä herkullisimmista salaateista, hedelmistä ja pariloidusta ravuista, kanasta, ja porsaan ja vasikanlihasta. Riisi kuuluu jokaiseen ateriaan. Jälkiruuaksi oli tarjolla ananasta monessa muodossa ja saarelaisten suosimaa suklaakakkua. Kulttuurikeskus on avoinna iltapäivisin, joten monet vieraat voivat tutustua elämään Tyynenmeren saarilla ja nauttia illan esityksestä. http://www.polynesia.com/islands.html

Häävastaanotto on juhla, jossa kaikki tulevat onnittelemaan uutta avioparia. Tämä juhla on luau-tyylinen vastaanotto. Ruokalistan pääantimena on possu. Possu valmistetaan maahan kaivetussa uunissa, jota kutsutaan imuksi. Uunin täytyy olla tarpeeksi suuri, että siihen mahtuu possu, kuumat kivet, banaanin ja kookospalmun lehdet ja vihannekset, jotka paistetaan uunissa. Kuoppa reunustetaan kivilla ja lehdillä. Ruoka kääritään tiukkaan pakettiin ja pannaan kuoppaan, jonka päälle lisätään lehtiä ja kiviä. Imussa liha paistuu monta tuntia ja sitä on vartioitava koko ajan, jotta liha kypsyy tasaisesti. http://www.primitiveways.com/Imu2.html

Tialei auttoi isäänsä sikojen valmistamisessa. Hän oli varannut ison sian, mutta oli onnellinen kun hän saikin vuorilta tapettuja villisikoja. Ensin tuli yksi, lopulta heillä oli 4 sikaa, jotka kaikki valmistettiin viikkoa aikaisemmin ja pantiin pakastimeen. Tialei kertoi, että hän otti tuntikaupalla pois karvoja paiston jälkeen, mutta oli onnellinen, että liha oli hyvän makuista. Sianliha oli morsiammen perjeen vastuu ja hän sai kaikki lihat ilmaiseksi. Lai’en pikku kaupunki on vuorten ympäröimä ja siat usein tulevat jopa talojen pihoille, joten villisika metsätys on monien harrastus, mutta myös välttämätön toimenpide ruokakustannusten kurissapidossa.

Sulhasen perhe on samoalaista ja tongalaista alkuperää. He asuvat Alaskassa, joten perheen pojat ja isä kalastivat kaikki lohet ja ravut. Muut ystävät ja sukulaiset valmistivat leipäpuun paistokset, fijiläisen kanapaistoksen currimausteella, taro-lehtipaisoksen, riisin, hedelmäsalaatin, kakkuja, suklaavanukkaan, kookos ruokia ja mehuja. Hawai’illa on aina runsaasti ruokaa tarjolla. Pöydät notkuvat ja vieraat lähtevät usein ruokapaketin kanssa juhlista. Hienostelua ei tunneta. Kaikki ruoka tarjotaan alumiinista kertakäyttöastioista. Vähän tai pieni eivät ole sanoja, jotka täällä tunnetaan. Lautaset notkuvat ruokaa ja ihmiset syövät isot määrät näissä juhlissa.

Vastaantotto oli suuressa tanssisalissa yliopiston alueella. Kaikki oli koristettu violetin, mustan ja kullan värein. Myös häävieraat olivat pukeutuneet violetin värisiin asuihin. Monet olivat pukeutuneet kauniisiin vaatteisiin, mutta toiset tulivat rennoissa loma-aluissa. Kaikki olivat tervetulleita ja tunnelma oli lämmin ja perhejuhlan tuntuinen. Suurin osa oli sukulaisia, opiskelutovereita tai vanhempien tuttavia. Puoli lentokoneellista sukulaisia tuli myös USA:n mantereen puolelta.

Häälahjat ovat harvinaisia ja tavallisesti vieraat tulevat onnittelukortin kanssa, joka sisältää rahaa. Saarelta on vaikea kuljettaa tavaroita, joten raha on kaikkein käytannöllinen lahja. Osa rahasta menee myös häiden kustannusten kattamiseen ja vieraiden ruokkimiseen. Kun vieraat tulevat häihin muilta saarilta, he voivat viipyä viikkokaupalla ja jotkut ovat ostaneet vain yhdensuuntaisen lipun varon puuteessa ja tarvisevat paluulipun. Vieraat jättävät kirjekuoret koriin, kirjoittavat nimensä vierakirjaan ja menevät hakemaan ruuan ja istuvat nauttimaan illasta.

Morsiuspari istuu yksin pöydässä, joka on korokeella näyttämöä vastapäätä. Tämä on kuin valtaistuin kauniine koristeineen ja kukka-asetelmien ympäröimänä. Morsiusneidot ja sulhaspojat istuvat omissa pöydissään lähellä morsiousparia. Salin keskusta on tavallisesti avoin, jotta morsiuspari voi mennä edestakaisin näyttämölle ja tanssia.

Kaikkien saarten lapset oppivat pieninä tanssimaan ja laulamaan. Vappu on suuri koululaisten juhla, jossa luokat esittävät tanssit, jotka he ovat oppineet vuoden aikana. Morsiammen suku ja ystävät esittivät tanssit Rotuman, Fijin, Tahitin, Samoan ja Hawai’n saarilta. Kun tanssi alkoi, kaikki, jotka olivat kotoisin tuolta alueelta nousivat ylös ja liittyivät tanssijoiden mukaan. Morsiammen toivetanssi oli perheen Fiji-saarten ajalta. Lava täyttyi ruohohameisiin pukeutuneista sotureista ja tanssivat “kana” tanssin, joka näytti villiltä, mutta sai koko yleisön nauramaan.

Seuraavana olivat sulhasen suku ja Tongan kuningaskunnan tanssit. Sulhanen lauloi morsiammelle. Morsian ja hänen isänsä tanssivat, samoin sulhanen ja hänen äitinsä esittivät tanssin. Morsian tanssi sulhaselle. Tämä oli tyypillinen samoalainen tanssi, jossa vieraat kiinnittivät seteileitä morsiammen pukuun tai heittivät rahasetelit lavalle. Veiraat eivät tanssineet suomalaiseen tapaan, vaan kaikki tanssit olivat korketasoisia esityksiä.

Kiitospuheiden jälkeen oli video sulhasen ja morsiammen lapsuudesta aina siihen hetkeen kun he tulivat ulos temppelistä. Juhla päättyi rukoukseen ja hääpari tanssi ulos salista. Kolme tuntia oli vierähtänyt vilahduksessa. Vieraita kehoittettiin ottamaan kaikki salin kukkakoristeet ja ruokaa kotimatkalle. Sen sijaan, että kaikki olisivat lähteneet, koristeet, violetit päivänvarjokoristeet, istuinten selkänojat, valokuvat, pöytäliinat, ja kukat koottiin nopeasti talkoohegellä, jotta perhe pääsi kotiin hyvissä ajoin.

Yhteistyön henki on voimas saarten kultuurissa ja kaikki auttavat toisiaan valmistautumaan juhlatapahtumiin. Juhlat yhdistävät perheitä ja yhteiskuntaa. Ilosin mielin palasin kotiini. On todella ihanaa oppia saarten kuntuurista. Kiitollisuudella olen myös ottanut vastaan sen, että ulkopuolisena minut on hyväksytty mukaan paikallisiin toimintoihin ja juhlatapahtumiin. Viime viikolla minua kutsuttiin ensimmäistä kertaa arvonimellä “kupuna”, joka tarkoittaa viisasta, vanhempaa naista. Nuoret ja lapset kunnioittat vanhempia perheen ja yhteiskunnan jäseniä. Nämä puolestaan opettavat traditiot monien sukupolvien takaa ja kulttuuri pysyy voimakkaana. Jokainen tietää paikkansa ja iloitsee toisten menestyksestä.

Tialei on ollut oman perheensä prinsessä, nyt hän on ottanut miehensä Spencer Scanlandin sukunimen ja omien kuuden veljen lisäksi hän on miehensä neljän veljen uusi sisar. Kaikki kohtelevat häntä kuin kuningatarta. Onnen toivotukset nousivat kesäiltaan ja uuden pariskunnan elämän seuravaan vaiheeseen. Juhannus tuo aina mieleeni valon ja valoistaa taivalta lähtevät avioparit käymään maapallon puolesta riippummatta.

Helena Hannonen

Jaa juttu Facebookissa:

Kommentoi

XHTML: Voit käyttää näitä tageja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>