Uukuniemen urheilijoita 1970 luvulta

Vuonna 1974 ei UnU:n porukoita vaivannut vielä jäsenpula. Muistaakseni puheenjohtajasta jopa äänestettiin. Myös seuran talous oli kunnossa bingonpyörityksen ansiosta. Tästä osoituksena oli mm jaetut stipendit. Muistan myös sellaisen keikan, että menimme Leväsen Jarmon kanssa kahdestaan piirinmestaruuskilpailuihin Luumäelle taksilla, kun ei kukaan kiireimpään heinäntekoaikaan ehtinyt meitä viemään. Parikkalan pojat tulivat jollain täytteenahdetulla Transitilla ja ensimmäiset putosivat ulos heti kun takaovia vähän hölpitettiin. Oli ne aika katkeria, kun näkivät meidän rehottavan leveästi taksin takapenkillä. Jälkeenpäin kyselivät, että mitenkä pääsi liittymään UnU:n porukoihin. Rehellisyyden nimissä täytyy todeta että kyllä ne PaU:n pojat kahmivat sitten hieman enemmän mitaleita kuin me Jarmon kanssa. Kyllä mekin sitten urakoimme useimmissa lajeissa. Jarmo oli kova moukarinheitossa ja pitihän minunkin yrittää tuoda lajissa joku piste seuralle. Tiaisen Jussi piti pikakurssia siten että opin jotenkin kaksi pyörähdystä. Ei oppi ihan hukkaan mennyt, kun taisi tulla kuitenkin 5. sija. Mahtoiko Jarmo saada pronssia – en muista. Vaikea laji se moukarinheitto oli. Moni isokokoinen kaveri jäi pistesijojen ulkopuolelle, kun moukari heitti miestä eikä päinvastoin. Keihästä myös heitimme Luumäellä, mutta oli aika turhauttavaa, kun B pojissa oli silloin EM kaveri Juha Hentunen, joka nakkeli vasurilla sellaisia 80m kaaria ja me muut taistelimme 50m kerhossa. Jostain syystä Hentusesta ei sitten tullut kuitenkaan maailmanluokan heittäjää vaikka geenit olivat kyllä kohdallaan. Keihäs oli UnU:lla suosittu laji. Hietamäen veljekset heittivät parhaimmillaan yli 70 m kaaria. Hannu Ahokas oli kova pikamatkoilla ja kuulassa. Voimaakin oli niin, että me nuoremmat nöösit katselimme vain silmät pyöreinä, kun Hannu veteli rinnalle toista sataa kiloa rautaa. Tiaisen Jussi oli tietysti ehdoton ykkönen niin voimien kuin muidenkin saavutusten suhteen. Jos nyt oikein muistan, niin Markku Happonen juoksi keskimatkoja menestyksekkäästi. Verstan Pentti meitä sitten enimmäkseen kuskaili kisoihin ja kannusti. Vähän oli meikä pojalla jäykkä olo, kun sieltä ruumisauton takaosasta kömmein ulos. Tiaisen Saku taas oli tottunut tähän kyytimuotoon eikä tarvinnut mitään ylimääräisiä verryttelyjä.

Talvella oli sitten vuorossa lähinnä hiihto. Pääkkösen Risto oli silloin UnU:n ”hiihtokingi”. Melasen Antti, Leväsen Jarmo ja minä sitten kilpailimme nuorempien sarjoissa. Tästä jäi mieleeni, että olin ikuinen kakkonen, kun Antti tai Jarmo vei vuoronperään kullan seuran kisoissa. Tuija Ikonen oli sitten kova hiihtäjä tyttöjen sarjoissa. Silloin meidän näkökulmasta myös vanhemmat äijät osallistuivat kisoihin. Pääkkösen Jaakolla ja Suutarisen Arvilla oli joskus tiukkojakin kisoja. Hiihtokilpailut olivat suosittuja ja siellä oli monia hyviä hiihtäjänalkuja. Vaikka joskus oli tiukkaakin kisaa, oli urheilu silloin enimmäkseen hauskaa ajanviettoa.

t: Hannu Hirvi

Lehtileikkeessä 1974 parhaiksi valittuja vasemmalta:
Antti Melanen, Jarmo Levänen, Hannu Hirvi, Markku Happonen, Heikki Hietamäki, Hannu Ahokas, Juha Tiainen, Tuija Ikonen
Valokuva: Kuva pokaalista, joka jaettiin lehtileikkeessä mainitussa tilaisuudessa.

Jaa juttu Facebookissa:

Kommentoi

XHTML: Voit käyttää näitä tageja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>