Energiapuulla on kysyntää

Energiapuuvaltaisten leimikoiden kysyntä ylittää tällä hetkellä tarjonnan, joten uusia leimikoita tarvitaan lisää, sanoo metsäpalveluasiantuntija Janne Helo L&T Biowatti Oy:stä.
Erityisen haluttuja ovat nuoren metsän kunnostusta vaativat ns. Kemera kohteet, joita ostetaan pystykaupalla. Alle neljän sentin läpimittaiset risut ennakkoraivataan miestyönä ja varsinainen energiapuu korjataan koneellisesti. Metsänomistajalle jää hiukan myös kantarahatuloa, mutta mikä tärkeintä pusikoitunut metsä saadaan tuottavaan kuntoon, jatkaa Janne Helo. Energiapuun hinta ei vaihtele samaan tapaan kuin muun puutavaran, kohde vaikuttaakin enemmän hintaan. Myös hankintapuuta ostetaan kunhan sitä on kohteella riittävä määrä.

Metsä-Karjala Oy:n koneet ovat työstäneet kesäkuun aikana L&T Biowatin energiapuusavottaa Uukuniemellä Palolahdessa ja Koiraniemellä. Urakoitsijoina toimivat Heimo ja Jari Halttunen sekä korjuukonetta ajaa lisäksi Arto Halttunen. Itsekin metsänomistajia olevat miehet tekevät todella huolellista jälkeä ammattitaidolla ja oikea asennoituminen työn jälkeen paistaa läpi miesten kanssa jutellessa. – Eihän tuota sanomista ole tullut, totesi Heimo Halttunen.

Koneellinen energiapuun korjuu kasvatusmetsästä on vielä uutta ja siihen kohdistuu myös ennakkoluuloja. Se näyttää sopivan hyvin kohteille, joissa on riittävästi korjattavaa puuta hehtaarilla. Myös urakoitsijoiden ammattitaidolla on ratkaiseva merkitys. Korjuun aikana syntyneitä ajouria voidaan hyödyntää myöhemmissä harvennushakkuissa.

Videoilla Arto Halttunen hakkuutöissä.

JL

Jaa juttu Facebookissa:

Kommentoi

XHTML: Voit käyttää näitä tageja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>