Rantakala käden käänteessä

Muikut ovat Pyhäjärven antimista halutuimpia ja kesällä moni savustaa kaloja tai keittää nuotiolla rantakalaksi kutsuttua muikkusoppaa. Viikko sitten sunnuntaina kirkkoherra Erkki Lemetyisen mökillä oli tarjolla jokavuotiseen tapaan perinteistä rantakalaa Parikanniemisäätiön varojen kartuttamiseksi. Rantakalaa oli keittämässä Aili Jääskeläinen, joka on tottunein elein nakkaa sopan ainekset pataan silmänmääräisesti. Sunnuntaina keittoa oli varattu seitsemällekymmenelle hengelle ja muikkuja oli tähän varattu 17 kiloa. Muikkusoppa on Ailin mukaan hyvin yksinkertainen valmistaa ja taatusti myös ensikertalainen onnistuu hommassa kun perusasiat ovat tiedossa. Muikut voi myös ostaa valmiiksi perattuna, jos kalojen käsittely epäilyttää. Tässä kokeneen keittäjän ohjeet:

Perinteinen rantakala

perattuja ja suomustettuja muikkuja
perunoita
sipulia silputtuna
suolaa ja pippuria
voita

Keitetään padassa nuotiolla, perinteisesti järven rannalla.

Veteen lisätään pilkotut perunat, sipuli, kokonaiset kalat sekä mausteet. Soppaa keitetään kunnes perunat ovat kypsät ja lopuksi joukkoon lisätään voita oman maun mukaan. Lisukkeeksi voi myös pilkkoa kevätsipulia sekä tilliä, jotka jokainen syöjä voi lisätä keittoon omalle lautaselle.

SMM

Jaa juttu Facebookissa:

Kommentoi

XHTML: Voit käyttää näitä tageja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>