Luovaa uusiokäyttöä Marttamäkelässä

Tässä juttusarjassa esittelemme pieniä ja isompia viehättäviä, mielenkiintoisia sekä kauniita rakennuksia ja pihapiirejä Uukuniemellä. Ne saattavat olla joko historiallisesti kiinnostavia tai niillä voi olla jokin tarina kerrottavanaan. Pyydämmekin lukijoita lähettämään ehdotuksiaan tällaisista paikoista, jotka olisivat mielestänne esittelyn arvoisia kesätoimittajalle osoitteeseen: kesatoimittaja@uukuniemi.info

Kylällämme on useita vanhoja tyhjillään olevia rakennuksia, joista asukkaat ovat aikaa sitten lähteneet tai jotka saattavat olla käytössä hyvin harvakseltaan. Viime vuosina usea tällainen rakennus on saanut uuden elämän. Yksi näistä on Marttamäkelä kirkonkylällä, joka kunnostettiin Uukuniemen marttojen käyttöön joitakin vuosia sitten.

Marttamäkelä toimii marttojen kokoontumispaikkana ja kutomona. Yhdistyksen toiminta on hyvin talkoohenkistä ja töissä käytetään useasti hyödyksi myös uusiomateriaaleja. Matonkuteet ovat kaikille tuttuja, mutta tämän ajattelun jälki näkyy myös itse rakennuksessa.

Talo on maalattu marttojen yhteisvoimin ja aivan itse keitetyllä maalilla. Ulkoseinällä koristeena roikkuu metallinen perhonen, joka on tehty vanhasta katiskasta litistämällä, vääntämällä ja taivuttelemalla. Autotien vieressä nököttää talon numerokyltti, johon ei ohikulkija kiinnitä välttämättä sen ihmeemmin huomiota. Kyltti on kuitenkin tehty itse betonivaluna ja runkona toimii vanha saunan savupiippu. Myös romua voi siis käyttää uudelleen!

Tänä keväänä marttojen vapputalkoissa syntyi idea hakkuujätteiden uusiokäytöstä, jota oli syntynyt viereisen metsikön harvennuksen yhteydessä. Tämän innoittamana päätettiin toteuttaa ”tanskalainen risuaita” rakennuksen edustalla olevan pellon kylkeen. Ideana oli niputtaa risuja tukitolppien väliin ja painaa niitä yhä tiiviimmin kokoon, jotta aidasta tulisi jämäkkä ja mahdollisimman paljon risuja saataisiin pois maastosta lojumasta. Talven aikana lumi on painanut aitaa yhä enemmän kasaan ja nyt se seisoo Marttamäkelän pihan ehosteena.

Kierrätyksestä puhutaan nykypäivänä paljon, mutta harva käyttää aikaansa ryhtyäkseen omatoimisesti varastossa lojuvien vanhojen esineiden tai vaatteiden henkiinherättämiseen. Pienellä kekseliäisyydellä ja ennakkoluulottomuudella voi kuitenkin saada itselleen luovaa tekemistä ja mielensä irti arjen huolista.

SMM

Jaa juttu Facebookissa:

Kommentoi

XHTML: Voit käyttää näitä tageja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>