1700-luvulta peräisin oleva aitta kunnostettiin

Hovilan tilan pihapiiriin on kunnostettu perinteinen aittarakennus, joka kuuluu Uukuniemen alueen vanhimpaan säilyneeseen rakennuskantaan. Remontointi aloitettiin viime syksynä ja nyt jäljellä on vielä katon päällystäminen sekä muuta viimeistelytyötä. Aitta on yhdistelmä kahdesta osasta, joista toinen on siirretty pihaan noin 200 metrin päästä viereisen tilan puolelta. Tämä vanhin puolisko on peräisin 1700-luvulta ja toinen uudempi rakennus 1800-luvulta. Tarkkaa tietoa aittojen rakennusvuosista ei ole, mutta kummatkin on aikanaan rakennettu Berg-suvun tilan alueelle, joka on sitten 1700-luvun suurhovin lohkottu ja jaettu Bergin jälkeläisten kesken. Tilan nykyinen isäntä Olli Hälvä on Bergin sukua isoisänsä isänäidin kautta.

Aitan vanhempi osa on rakennettu pyöröhirsistä kun taas uudempi tasasivuisesta pelkkahirrestä. Uudelleenrakennuksen yhteydessä lisättiin rakennelmaan myös uusia sulkanurkkaisia hirsiä. Mukana olleen hirrenvaihtomestarin mukaan 1700-luvulta peräisin olevan aitan hirsityyppiä ei nähdä Suomessa, joten voidaan olettaa että vaikutteita rakentamiseen on saatu itänaapurin puolelta. Tuolloin eivät rajat olleet niin tarkkaan määriteltyjä, vaan ihmiset liikkuivat vapaasti paikasta toiseen ja kulkevia rakentajia on liikkunut myös Uukuniemellä.

Aittoja käytettiin varastoimaan ruokaa kuten lihaa, jauhoja ja ryynejä sekä viljaa. Niissä voitiin myös nukkua, mihinkä aittoja nykyisin pääasiallisesti käytetään.

SMM

Jaa juttu Facebookissa:

Kommentoi

XHTML: Voit käyttää näitä tageja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>