Uukuniemen metalli porskuttaa

Uukuniemen metalli Oy on ainoa Uukuniemellä toimiva tehdas, jonka on perustanut vuonna 1983 Kummusta kotoisin oleva Matti Suutarinen. Aluksi Suutarinen harjoitti tointa omilla pihoillaan kunnes vuonna 2000 ostettiin Niukkalassa sijaitseva työpaja ja toiminta alkoi laajeta. Uukuniemen Metalli tekee pääasiassa teollisuuden alihankintaa ja traktorien etukuormaintyövälineitä. Yritys valmistaa tuotteitaan pintakäsittelystä loppukokoonpanoon asti.

Tällä hetkellä tehtaalla on kolme työntekijää, joista yksi on Suutarisen poika. Parhaimpina aikoina Uukuniemen metallilla on työskennellyt yhdeksän hitsaajaa, mutta 2000-luvun lamalla on ollut vaikutuksensa myös tähän pienyritykseen. Metallialan työpaikat ovat Suutarisen mukaan siirtymässä yhä enenevässä määrin Etelä- Euroopan maihin, mikä heijastuu Suomeen ankaralla kädellä.

– Kun aloitin hommat 80-luvulla oli metallialalla paljon töitä. Suomesta puhuttiin tuolloin Euroopan Japanina, kertoo Suutarinen.

Niukkalan tehtaalla toimivat ennen Suutarisen yritystä toinen metallialan ja puutalouden yritys. Sitten Uukuniemen metallin perustamisen on rakennukseen uusittu lämmitysjärjestelmä sekä rakennettu varastohalli. Suutarinen sekä hänen poikansa suunnittelevat tuotteita myös itse, jota varten on hiljattain hankittu 3D- mallinnusohjelma. Ennen piirtämällä tapahtunut suunnittelu tehdään siis tietokoneohjelman avulla. Nykyajan menossa täytyy pysyä mukana, jotta yritys säilyisi kilpailukykyisenä.

Huolimatta Suomen huonosta taloudellisesta tilanteesta Suutarinen uskoo alan tulevaisuuteen. Uukuniemen metalli onkin pienuudestaan huolimatta sinnikäs yrittäjyyden perikuva.

SMM

Jaa juttu Facebookissa:

Kommentoi

XHTML: Voit käyttää näitä tageja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>