Maaret Berg-Tynkkynen sekä miehensä Jarno Tynkkynen ovat Niukkalassa sijaitsevan Suurtuvan tilallisia ja heidän lammasfarminsa yksi Uukuniemen muutamista lähiruokaa tuottavista maatiloista. Aluksi Maaretin vanhemmat ottivat muutaman uuhen ja pässin nautakarjan seuraksi. Kun nuori pariskunta sitten otti tilan vastuulleen vuonna 2009, alettiin lampaita hankkimaan yhä vain lisää. Tänä päivänä lampaita on kaiken kaikkiaan 320 kappaletta ja niiden pitäminen alkaa olla Suurtuvan pääasiallinen toimi.
Tähän mennessä lampaanlihan myyntiä on harjoitettu pienesti, ja viesti on kulkenut lähinnä puskaradion kautta. Nyt kaikelle yleisölle on tarjolla sekä lihaa, taljoja että raakavillaa, josta on myös pienenä kokeiluna valmistettu lankaa Mikkelin Pirtin Kehräämössä. Kehräämisen lisäksi lampaanvillaa voi esimerkiksi huovuttaa ja värjätä.
– Taljoja ollaan myyty vähän kokoajan ja kaikki villa on viety käsistä sitä mukaan kun sitä on ihmisille tarjottu, kertoo Maaret.
Lammas ei ole tyypillinen suomalaisen ruokapöydän herkku, mutta viime vuosina sen kysyntä on ollut kasvussa. Valtakunnallinen tavoite olisi täyttää 50 prosenttia suomalaisten lampaanlihan kulutuksesta, mutta tällä hetkellä pystytään tuottamaan vain n. 20 prosenttia kokonaiskysynnästä.
Suurtuvalta lihaa voi ostaa lampaan puolikkaina, johon kuuluu muun muassa kyljyksiä, jauhelihaa ja viulua. Tänä kesänä mukana on lisäksi grillileikkaus ja tulevaisuudessa eri ruhonosia pystyy ostamaan myös erikseen. Uuhet karitsoivat kolmesti vuodessa, jolloin tämän kevään karitsoja voidaan pistää lihoiksi jo syksyllä tai lähempänä uutta vuotta.
– Lihaa ei olla viety sen kauemmaksi kuin Särkisalmelle asti, joten lähiruoasta tosiaan on kyse, Maaret lisää.
Autotien vieressä sijaitseva lammasfarmi on ohikulkijoiden nähtävillä ja Tynkkyset kertovat mielellään eläimistään kaikille kiinnostuneille. Lampaita ei kuitenkaan mielellään saisi mennä aitaukseen silittelemään omine lupineen. Lähemmin farmin elämään ja sen pörröisiin asukkeihin voi siis tutustua tilallisten opastamana.
SMM