Kirjavalan kyläkaupan tarmokas emäntä

Kirjavalassa sijaitsevan kyläkauppa Röksän perustamisesta tulee parin vuoden kuluttua kuluneeksi 80 vuotta. Vireän kyläkaupan omistavat kauppiaat Jouko Röksä ja hänen vaimonsa Sirpa Röksä. Sirpan isä oli kotoisin Uukuniemen Matrin- kylästä ja äiti taas Härkälästä. Muuten hiljentyneessä entisessä Saaren kunnassa palvelee Röksä yhä asiakkaitaan Kirjavalassa. Kuutostien läheisyys tuo asiakkaiksi myös ohikulkijoita ja asiakkaita käy myös Uukuniemeltä ja Parikkalasta.

Joukon vanhemmat pitivät kauppaa vuoteen 2001 saakka, kunnes euron vaihdoksen myötä he päättivät luovuttaa ohjat uudelle sukupolvelle. Pienessä K -ketjun kaupassa on Sirpan ja Joukon lisäksi yksi vakituinen työntekijä ja kesällä kauppiaat ottavat usein työharjoittelijoita. Kaupan perustivat Joukon isovanhemmat sen nykyiselle paikalle vuonna 1935 ja alkuperäinen hirsirakennus valmistui vuonna 1863. Kauppaa samassa rakennuksessa on pidetty 1800-luvulta lähtien. Tiloja remontoitiin viimeksi vuonna 2004, jolloin liike sai nykyaikaisemman ilmeen. Röksän kaupan erikoisuutena on lihatiski, jossa myydään viikoittain lähellä kasvatettua sikaa, lähilammasta satunnaisesti ja välillä on myynnissä ollut Uukuniemen biisoniakin.

Uukuniemen postipalvelut olivat siirtymässä 2012 keväällä Parikkalan keskustaan, jolloin Röksän kauppa päätti ottaa Parikkalan pohjoispään postipalvelut hoidettavakseen, jotta ne olisivat vähän lähempänä asiakkaita. Uukuniemeläisiä on postin johdosta vieraillut liikkeessä aikaisempaa tiheämmin. Saaren alueen asiakkaat ovat tietysti ahkerimpia kävijöitä ja he ovat Sirpa Röksälle kaikkein tutuimpia kasvoja. Jotkut perheet ovat olleet vakioasiakkaina jopa useamman sukupolven voimin.

– Ihmisten kanssa tulee juteltua paljon ja kuunneltua monenlaisia tarinoita. Vakioasiakkaiden kanssa vaihdetaan aina kuulumisia ja pysytään ajan tasalla elämän sattumuksista, kertoo Sirpa.

Sirpan sukujuuret juontavat isän puolelta Uukuniemen Hämäläisistä ja äidin puolelta Uukuniemen Lemisistä. Kotiseutu on hänelle lähellä sydäntä. Isänsä entisillä kotimailla Uukuniemen Matrissa Sirpa pääsi vierailemaan ensi kerran kesällä 2011. Vanhemmat lähtivät aikanaan evakkoon Uukuniemeltä ja asettuivat asumaan Kesälahdelle, missä Sirpa on itse syntynyt. Kesälahdelta Sirpa lähti opiskelemaan Joensuuhun ja tuolloin hän harrasti myös intohimoisesti juoksua. 80-luvulla edustaen Joensuun Katajaa hän saavutti naisten hallin SM- pronssia 200 m:llä sekä hopeaa A-tyttöjen 4×100 m:llä. Vuonna 1982 Sirpa pääsi kilpailemaan Suomi-Ruotsi maaottelussa yhtenä viestijuoksijana naisten 4 x 100 m:llä. Urheilu-ura päättyi vuonna 1993, mutta Sirpa kokee että harrastus on antanut hänelle hyvän yleiskunnon lisäksi sitkeyttä myös yrittäjän ammattiin. Vuonna 1995 hän tapasi Jouko Röksän Kesälahdella ja vuonna 1996 he menivät naimisiin, jonka seurauksena Röksän kaupan taival jatkuu nyt kolmannessa sukupolvessa.

SMM

Jaa juttu Facebookissa:

Yksi kommentti artikkeliin “Kirjavalan kyläkaupan tarmokas emäntä”

Kommentoi

XHTML: Voit käyttää näitä tageja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>