Karvaturreja jo 10 vuoden ajan

Olli Hälvällä ei ollut sen kummempia odotuksia hankkiessaan ensimmäiset biisoninsa kymmenisen vuotta sitten, mutta viimeistään tänä vuonna biisonin lihasta on tullut Uukuniemen hittituote. Niukkalassa sijaitsevalla Hovilan tilalla asustavat Hälvät aloittivat lihan myynnin vuonna 2006 ja nyt biisonia välitetään paikallisiin ravintoloihin, Niukkalan Saleen sekä Iloisen Pässin Maalaispuotiin Parikkalassa, jota pitää pystyssä Ollin veli Niko Hälvä. Kolme vuotta sitten Hovilan tilalla aloitettiin myös virallinen suoramyynti. Biisonin lisäksi tilalta saa myös ostaa pitkäturkkisen ylämaankarjan lihaa.

– Neljäsosa myynnistä tapahtuu tilalta käsin, mutta syrjäisen sijainnin takia Iloisen Pässin Maalaispuoti kuutostien varressa on ollut meille hyvä myyntipaikka, kertoo Olli.

Toisin kuin ehkä odottaisi, biisonitilan ylläpito ei vaadi kovin suurta työpanosta. Sama pätee ylämaankarjaan, joista osa laiduntaa kirkonkylällä sijaitsevalla vuokrapellolla. Yhteensä biisoneilla ja ylämaankarjalla on käytössään 70 hehtaarin verran laidunmaata. Talvella eläimille viedään kahdesti viikossa kuivaheinää, mutta muuta hoitoa ne eivät varsinaisesti kaipaakaan. Biisoni pärjää talvella mainiosti ulkona ja Skotlannin nummilta kotoisin olevalla ylämaankarjalla on paksu turkki ja kyky tulla toimeen hyvin karuissakin olosuhteissa. Hälvät ovat pikkuhiljaa laajentaneet eläinten laidunalueita ostamalla tai vuokraamalla lisää peltoja ja nytkin on tiedossa 30 hehtaaria lisää biisoneille sopivaa maata. Hovilan tilan ympäristö on kumpuilevaa peltoaluetta, joka ei ole Olli Hälvän mukaan parhainta mahdollista maanviljelykseen sopivaa maata mutta biisoneille ja ylämaankarjalle se sopii mainiosti.

Hälvät ovat viljelleet peltojaan jo alun pitäen luomuna ja vuonna 2007 myös eläimet saivat luomu -sertifikaatin. Lisäksi osa laidunmaista noudattaa luonnon monimuotoisuus sopimusta, jonka tarkoitus on säilyttää esimerkiksi maatalousympäristössä elävien lajien elinympäristö ja edistää ekosysteemin monipuolisuutta. Luonnon monimuotoisuuden väheneminen johtaa ympäristön köyhtymiseen ja lopulta eri kasvi- ja eläinlajien katoamiseen, joten sopimukseen sitoutumista tuetaan myös maaseutuviraston puolelta.

Hovilan tilan lihamyynti on auki sopimuksen mukaan. Paikalla toimii myös Hovilan talli, jossa on tällä hetkellä kahden hoitohevosen lisäksi kaksi Hälvien omaa hevosta sekä noin kuusiviikkoinen varsa. Biisonit käyskentelevät usein pelloilla niin että ne näkyvät tielle saakka, mutta eläimiä voi myös tulla katsomaan tilalle isäntäväen saattelemana.

SMM

Jaa juttu Facebookissa:

Yksi kommentti artikkeliin “Karvaturreja jo 10 vuoden ajan”

  1. Minna silventoinen

    Moikka! Käytiin katsomassa biisoneita, kun en meinannut uskoa, mitä näin autolla ohi ajaessa! 🙂 hienoja elukoita. Voiko niitä päästä lähemmäs, millaisia ovat luonteeltaan? 🙂 t naapuripitäjään viikko sitten muuttanut pieni perhe

Kommentoi

XHTML: Voit käyttää näitä tageja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>