Tervetuloa Uukuniemen Martat ry:n 70 v -juhlaan 29.3.2009

Uukuniemen Martat juhlivat 70 -vuotistaivaltaan sunnuntaina 29.3. 2009 Niukkalan seurakuntatalolla järjestettävässä tilaisuudessa, jonne kaikki ovat tervetulleita. Tilaisuuden kutsuohjelma on liitteenä.

Yhdistyksen perustamisesta kerrotaan historiikissä mm. seuraavasti:
”On postipäivä ja kylän väkeä on kokoontunut Ratilan talon pihaan odottamaan Niko Revon hevosella tuomaa postia Nivan asemalta. Säkissä onkin kirje Laatokan Karjalan marttapiiriliitolta ja kutsu saapua kirkonkylän koululle 31.3.39. Niinpä kirkonkylän koululle saapuukin 15 rouvashenkilöä kuulemaan Sortavalasta tullutta marttakonsulentti Kanasta. Tässä kokouksessa perustetaan Uukuniemen kirkonkylän marttayhdistys ry.
Marttajärjestö oli perustettu Suomeen jo vuonna 1899, 40 vuotta aikaisemmin. Uukuniemen ensimmäinen yhdistys oli aloittanut Latvasyrjän kylässä v. 1929.”
Lähde: Marttojen historiikki: Eeva-Liisa Hämäläinen, Armi Käppi ja Maija Ala-Nikkola

Marttaliitto (alkuperäiseltä nimeltään Sivistystä kodeille) on Lucina Hagmanin vuonna 1899 perustama suomalainen järjestö. Liiton toimintaa järjestö määrittelee itse näin: ”Martat on kotitalousneuvontaa tekevä kansalaisjärjestö, joka edistää kotien ja perheiden hyvinvointia sekä tarjoaa jäsenilleen monipuolista toimintaa ja yhteiskunnallisen vaikuttamisen mahdollisuuksia.” Järjestön rakenne on kolmiportainen. Alimpana ovat paikalliset marttayhdistykset ja kerhot, joihin jäsenet kuuluvat. Yhdistykset kuuluvat maakunnallisiin marttapiiriliittoihin. Marttaliitto ry. on valtakunnallinen keskusjärjestö. Marttaliiton jäseniä eli Marttoja on yhteensä noin 50 000. Siinä missä toiminta on aiemmin keskittynyt erityisesti maaseudulle, on järjestö pyrkinyt viime vuosina laajentumaan myös kaupunkeihin. Marttayhdistyksiä ovat perustaneet myös yliopisto-opiskelijat. Miehet ovat perustaneet Martti-kerhoja. Järjestö julkaisee Martat-lehteä.
Lisää tietoa martoista osoitteessa: www.martat.fi

Jaa juttu Facebookissa:

Kommentoi

XHTML: Voit käyttää näitä tageja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>