Talvisodan päättymistä muisteltiin perinteisin menoin

Jo perinteeksi muodostunut talvisodan päättymisen muistotilaisuus pidettiin Uukuniemen kirkossa ja sankarihaudoilla 13.3.

Tilaisuudesta vetovastuussa olleet Pohjois-Karjalan poliisien ja Uukuniemen reserviläiset juhlistivat tilaisuutta lippujoukkueella johtajanaan res.sot.mest. Harri Kylliäinen. Sekä reserviläiset että Uukuniemi-seura laskivat seppeleen sankarivainajien muistomerkille.

Sankarihaudoilla piti puheen res.ltn Atte Poukka. (Puhe alla)

Juhlallisuudet jatkuivat Savo-Karjalan Virkistyskeskuksessa, jossa luovutettiin Maanpuolustusmitalit jatkosodassa sotilaspoikina toimineille Hannes Tiaiselle, Eino M Revolle ja Väinö Kokolle.

Lisäksi Maanpuolustusmitalin pronssisella soljella saivat Erkki Lemetyinen ja Timo Miikkulainen sekä Maanpuolustusmitalin kultaisella soljella res.yliltn Veikko Junna.

JL

Atte Poukan puhe Uukuniemen sankarihaudoilla 13.3.2011

Hyvät kuulijat, arvoisat sotiemme veteraanit,
Olemme tänään kokoontuneet tänne muistamaan isänmaamme puolustajia sekä muistamaan talvisodan päättymistä. 71 Vuotta sitten päättyi 105 päivää kestänyt sota, jonka avulla suomen onnistui säilyttämää itsenäisyytensä. Tämä tapahtui moninkertaisesti suurempaa vihollista vastaan erittäin ankarissa olosuhteissa. Toki tappiot olivat suuret ja varsinkin täällä, alue menetykset vaikuttivat monen perheen elämään.

Olen kolmannen polven reservin upseeri, joten suvussamme maanpuolustushenki on itsestäänselvyys. Kuulun lisäksi sukupolveen, jonka lähisuvussa on sotiemme veteraaneja. Tunneside sotaan on siis olemassa, koska voin sijoittaa sodan tapahtumiin omat isovanhempani.
Aikaa on kuitenkin kuullut jo 71 vuotta joten talvisotaan osallistuneet veteraanit, kuten isoisäni, ovat jo vähintään 90 vuotiaita. Tämä tarkoittaa väistämättä sitä että lähivuosina suora yhteys talvisodan tapahtumiin tullaan menettämään.

Mitä talvisota ja sen muistaminen tarkoittaa minulle? Mielestäni on tärkeää pitää mielessä ne teot, joiden pohjalta meidän kaikkien vapaus ja hyvinvointi on rakennettu. Päivittäisissä elämissämme sodan muistaminen tai veteraanien kunnioittaminen saattaa jäädä taustalle, muun arkielämän jalkoihin.
Meillä kaikilla tulee olla yksi nimetty päivä vuodesta, jolloin osoitetaan kunnioitusta isänmaamme puolustajille ja palautetaan mieliimme isänmaamme historian kriittiset hetket. On tärkeää että pidämme perinteitä yllä ja kokoonnumme vuosittain. Näin varmistamme että talvisodan tapahtumat pysyvät muistissamme eivätkö unohdu historiankirjojen sivuille.

Me olemme saaneet lahjaksi isänmaan ja vapauden. Tämä on meidän luvattu maamme, jota meidän on viljeltävä ja varjeltava – puolustettava. Tämän on maa, mikä on paras meille suomalaisille.

Jaa juttu Facebookissa:

Kommentoi

XHTML: Voit käyttää näitä tageja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>