Joulun avaus Uukuniemellä 26.11.2009

Uukuniemen kirjastossa ja sen yläkerrassa oli jouluista tunnelmaa, vaikka ulkona oli syksyinen sää. Koko päivän oli satanut ja iltapäivällä alkoi pimeys hiipiä. Jouluvalot syttyivät pankin ja kahvilan edustalla kasvaviin puihin. Kirjastossa oli Marttojen järjestämä glögitarjoilu kaikille kirjastossa kävijöille ja samalla vitriinikaappiin oli koottu vanhojen lelujen näyttely, jotka toivat monelle mieleen lapsuuden ajan lelut ja leikit.
Leena Tiainen kertoi Martta-nuken historiaa. Tässä lyhyesti siitä: Martta-nukkeja alettiin valmistaa lahjoitusvaroin ja ihan sitä varten perustetun komitean ohjauksessa Turussa vuonna 1908. Tarkoituksena oli parantaa kotiäitien ansiomahdollisuuksia. Turkuun perustettiin ihan oma myymälä. Oli monenlaisia Martta-nukkeja ; lottia, sotilaita, merimiehiä, sairaanhoitajia jne. ajan hengen mukaan. Suosikkimalli oli Pipsa-vauvanukke, jota myytiin 50-vuoden ajan. Turun Martat myivät Nukkelan vuonna 1974 yksityiselle yrittäjälle , joka ei kuitenkaan saanut toimintaa kannattavaksi. Nykyään Martta-nuket ovat kalliita keräilykohteita.

Kirjastotalon yläkerrassa oli Joulupaja lapsille. Tämä oli myös osa Marttojen järjestämää Joulun avausta. Joulupajassa sai koristella kynttilöitä sekä askarrella joulukortteja hyvin monenlaisista tarvikkeista. Niistä lapset askartelivat taitavasti hyvin kauniita kortteja ja kynttilöitä. Muistutettiin myös palovaarasta kynttilöiden suhteen.
Lapsia oli mukana ilahduttavan paljon, vaikka moni oli ollut koulussakin kerhossa ja jaksoi tulla vielä askartelemaan. Kaikki olivat iloisia ja hyvin sopuisasti työskenneltiin. Joulumusiikki ja mehutarjoilu pipareineen viritti mielet joulun odotuksen tunnelmaa.

IT

Jaa juttu Facebookissa:

Kommentoi

XHTML: Voit käyttää näitä tageja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>