Hoosianna kaikuu ensi sunnuntaina Uukuniemen kirkossa

Adventti aloittaa jouluun valmistautumisen. Latinalainen sana Adventus Domini, Herran tuleminen, tarkoittaa Jumalan tulemista ihmisten tavalliseen arkielämään. Suomalaisessa juhlaperinteessä adventti on juhla suurimmasta päästä. Teemme monet asiat tavallisuudesta poikkeavasti: siivoamme paikat, muistamme joulukortilla avainhenkilöitämme, kannamme kuusen kotiin, leivomme ja paistamme, laulamme ja herkistelemme, yllätämme lahjoilla ja käymme haudoilla ja kirkossa. Oikeastaan adventti on inventaario, joka laittaa miettimään ketä haluamme jouluna muistaa. Adventin tarkoitus on siis joulujuhlan monenlaista valmistamista.Hengellisesti adventti panee luopumaan turhasta ja keskittymään olennaiseen.

Nelihaarainen adventtikynttelikkö muistuttaa adventin luonteesta juhlan valmistajana. Nyt sytytämme kynttilän, se liekkiin leimahtaa….virsi 13 1.säk.
Mitä lähemmäksi joulua tullaan, sitä suuremmaksi kasvaa valon määrä.

Adventin paastoluonne muistuttaa meitä samalla, miten pieni voi olla kaunista ja miten suurimmat voitot saavutetaan aina luopumalla, ei hamuamalla. Joululahjan perusideana on muistuttaa antamisen tärkeydestä. Lahja on lahja vasta silloin kun se annetaan jokaiselle ilman vastalahjan toivetta. Joulua valmistamalla raivataan tietä oikeudenmukaisuudelle ja rauhalle. Joulu on ihmiskunnan vapautussanomista suurin. Se vapauttaa vihasta, väkivallasta, kostosta, terrorista, kaikesta siitä mikä tukkii tien vapaudelta ja rakkaudelta.

K.irkon oma brändi on joulu, joulua viettävät kaikki. Suurta juhlaa on lupa valmistaa suurieleisesti. Joulu ei tosiaankaan luiskahda meiltä ohi vähin äänin, siitä kyllä pitävät huolen lukemattomat pikkujoulut, kauppojen hyllyt, ravintolat ja laivaristeilyt ym.. Joulun brändiluonne muistuttaa meitä, että Jumala lahjoittaa pelastuksen katsomatta ihmisen laatuun. Rajat ylittävä rakkaus koskee kaikkia kansoja, kaikkia kulttuureja, kaikkea luotua todellisuutta

Suomalaisten adventtilauluna suosima Georg Joseph Voglerin Hoosianna-hymni (sävelletty 1795) on ylistyslaulu. Siinä pyydetään apua ja pelastusta ihmissuvulle. Se sanoma sopii koko alkavalle kirkkovuodelle.
MA-N

Jaa juttu Facebookissa:

Kommentoi

XHTML: Voit käyttää näitä tageja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>