Emäntävoimaa! tekee kunniaa maaseudun emännille

– Maitotilan emäntä on kunniallisin ja haastavin ammatti, minkä tiedän.

– Unohda entisajan aitanpolulla juokseva tehoemäntä. Älä vie mennessäsi, äläkä tuo tullessasi. Mennessä silitä koiraa ja tullessa tee kukkakimppu tai lumiukko.

– Emännyyteen kypsytään elämänkoulussa. Minäkin olen ollut oppisopimuskoulutuksessa kolmekymmentä vuotta kuten niin moni muukin maatalon miniä.

Näin kirjoittavat Annu Ellilä, Riitta Mäkelä ja Leena Turtiainen kirjailija Kirsti Mannisen toimittamassa kirjassa Emäntävoimaa! Manninen on koonnut ja toimittanut antologian viime vuonna järjestetyn valtakunnallisen MoniNainen Emäntä -kirjoituskilpailun parhaista teksteistä. Kirjoituskilpailun järjestäjinä olivat Suomen maatalousmuseo Sarka, Maaseudun Sivistysliitto ja Maaseudun Tulevaisuus.

Kirja luotaa kolmen sukupolven emäntien arkeen ja sielunmaisemiin. Keväällä lämpimän vastaanoton saaneesta kirjasta ilmestyi jo toinen painos.

Emäntävoimaa! kertoo elävästi ja koskettavasti suomalaisen maaseudun naisen ja emännän vaiheista pientiloilta EU-Suomeen. Miten emännäksi on tultu ja tullaan? Millainen on emännän ja isännän suhde, entä vanhan ja nuoren emännän?
Kertojina ovat emännät itse ja jotkut ovat tilallaan sekä emäntiä että isäntiä. Naisia, jotka uskovat tulevaisuuteensa emäntinä.
Emäntä on suomalaisessa kulttuurissa ollut itsestäänselvyys, jonka taitoja ja ominaisuuksia ei ole erityisemmin tuotu esille, siksi Kirsti Mannisen toimittaman kirjan vivahteikas ja mukaansatempaava sisältö lyö lukijan ällikällä.

Emännyyden koko käsite onkin suurten maatalousyksiköiden aikakaudella muuttumassa. Stereotypia aitan polulla kulkevasta emännästä, joka keskittyy kotitalouteen ei enää löydy. Emännällä on usein jo hänen mitoilleen hankittu traktori. Hän istuu tietokoneen ääressä hoitamassa EU-yhteyksiä ja seuraa netistä maidonhintoja.
Emännän elämänmuoto voi olla sama kuin taajamissa asuvien, kauppaostokset tehdään marketeissa ja sisustuksesta löytyvät kodinkoneet. Emäntä on kuljettaa lapsia harrastuksiin ja käy työssä tilan ulkopuolella. Kukin elää omalla tavallaan. Harva syntyy silti emännäksi, se on valinnan ja usein rakkaustarinan tulos.

Kirja löytyy Uukuniemen ja Saaren kirjastoista:
Emäntävoimaa! Sijaintipaikka 67.3 Julkaisuvuosi 2009 Maahenki

MA-N

Jaa juttu Facebookissa:

Kommentoi

XHTML: Voit käyttää näitä tageja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>