Tuleva viikonloppu aloittaa Kevätseurannan

Luonto-Liitto kutsuu jälleen kaikki luonnosta kiinnostuneet, myös uukuniemeläiset Kevätseurannan pariin.

Kevätseuranta on jo vuosikymmeniä innostanut ihmisiä tarkkailemaan lähiympäristönsä heräämistä kevääseen. Mukana on yli 40 tuttua kasvi- ja eläinlajia, joista ilmoitetaan sekä ensi- että runsaushavaintoja. Havainnot voi ilmoittaa perinteisellä paperilomakkeella, Luonnontieteellisen keskusmuseon nettilomakkeella tai tekstiviestillä. Seuranta tarjoaa mielenkiintoista tietoa Suomen kevään etenemisestä ja sen vuosittaisesta vaihtelusta.

Vaikka lunta ja pakkasta vielä riittää, saattaa kevät yllättää milloin tahansa. Tänä talvena olosuhteet kasvien talvehtimiselle ovat olleet erittäin hyvät, joten kevään kukinnasta voidaan odottaa runsasta. Monet muuttolinnut ovat uskollisia aikatauluilleen, joten kiuruja, töyhtöhyyppiä ja laulujoutsenia voidaan piakkoin nähdä ainakin pitkin eteläistä Suomea. Kevätseurantaan toivotaan havaintoja nimenomaan muuttavista linnuista – osa seurantalajeistahan on ryhtynyt toisinaan myös talvehtimaan Suomessa.

Tämän vuoden teemana on luonnon monimuotoisuus, YK:n luonnon monimuotoisuuden vuoden kunniaksi. Luontomme rikkautta ja vaihtelevuutta tulee arvostaa, ja tiedostaa sen haavoittuvaisuus ihmisten toiminnan vaikutuksille. Luonto-Liiton Kevätseurantavastaava Titta Lassila kannustaa aloittamaan luonnon kunnioittamisen ja tarkkailun omasta lähiympäristöstä.

Myös Kevätseurannan yhteistyökumppanin, Suomen luonnonsuojeluliiton Hannele Ahonen, luonnon monimuotoisuuden vuoden koordinaattori, painottaa lähiluonnon merkitystä.

– Puroluonto taas ylläpitää maan ja veden rajapinnan monimuotoista ekosysteemiä, jossa viihtyvät useat hyönteiset, linnut ja pikkunisäkkäät.

Luonnon monimuotoisuutta on vaikea ilmentää tietyillä lajeilla, joten tänä vuonna seurantaan voi ilmoittaa havaintoja myös vapaavalintaisista lajeista. Tämä tarkoittaa siis kaikkia omasta mielestä erikoisia tai harvinaisia lajihavaintoja. Lajien ensihavaintojen päivämääriä voi kirjata ja ilmoittaa milloin vain. Lajien runsautta arvioidaan kaikkialla Suomessa kahden viikon välein seitsemänä kevätseurantaviikonloppuna. Ensimmäinen seurantaviikonloppu on 13.–14.3. ja viimeinen 5.–6.6.

Lapsille on oma seuranta, Kevättuuli. Kevätseurantaan liittyviä kuvia voi lähettää Suomen luonnonsuojeluliiton Ikkuna Suomen Luontoon -sivustolle. YLE 1:n Aamu-tv:n lähetyksissä kerrotaan kevään edistymisestä ilmoitettujen havaintojen perusteella joka toisena torstaina klo 7.45.

Lisätiedot:

www.kevatseuranta.fi (mm. ohjeet havaintojen lähettämiseen)

MA-N

Jaa juttu Facebookissa:

Kommentoi

XHTML: Voit käyttää näitä tageja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>