Raivotautirokotteiden lentolevitykset alkavat jälleen kaakkoisrajalla

Pienpedoille tarkoitettujen raivotautirokotesyöttien lentolevitys aloitetaan huomenna kaakkoisrajalla.
Levitykset pyritään hoitamaan 4.5.-10.5.09 välisenä aikana.
Lennot ajoittuvat päivittäin välille klo 6 – 22.

Lentolevityksen aikana pudotetaan kaakkoisrajalle 80 000 rokotesyöttiä. Syötit levitetään vesistöjä lukuun ottamatta 25–35 km leveälle vyöhykkeelle, joka ulottuu Tohmajärveltä Värtsilän korkeudelta Virolahdelle ja edelleen etelärannikkoa pitkin Pyhtäälle asti. Lentolinjat ovat toisistaan noin yhden kilometrin välein. Yhteensä linjoja lennetään 20. Lentoalue on noin 8 000 km 2.

Lentolevityksessä käytettävät rokotesyötit ovat noin 4 x 4 x 1 cm:n kokoisia n. 20 gramman painoisia ruskeita paloja. Rokotteet sisältävät heikennettyjä raivotautiviruksia, jotka ovat vaarattomia eläimille.

Maastossa oleviin syötteihin ei saa koskea, jos henkilö on saanut rokotetta suun ja silmien limakalvoille tai avohaavoihin, likaantuneet kohdat tulee pestä vedellä ja saippualla sekä kääntyä varmuuden vuoksi terveyskeskuksen puoleen.

Viime vuonna tutkittiin Suomessa eläinten aivonäytteitä raivotaudin varalta kielteisin tuloksin yhteensä 838. Suurin osa näytteistä oli ketuista ja supikoirista.

Raivotautitapauksia ei ole todettu maassamme yli 20 vuoteen lukuun ottamatta kahta vuosina 2003 ja 2007 maahantuotua eläintä, jotka lopetettiin maahantuonnin jälkeen.

Mikäli luonnossa kohtaa omituisesti käyttäytyvän supikoiran, ketun tai muun petoeläimen, tulisi siitä ilmoittaa kunnan- tai läänineläinlääkärille, joka puolestaan toimittaa eläimen Elintarviketurvallisuusvirasto Eviraan tutkittavaksi. Tutkimukset ovat maksuttomia.

Lisätietoa:
www.evira.fi > Eläimet ja terveys > Rabies
MA-N

Jaa juttu Facebookissa:

Kommentoi

XHTML: Voit käyttää näitä tageja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>