Paavo Kontiokorpi pelasti mehiläisparven

Mielenkiintoinen ilmiö Uukuniemen nuorisoseurantalon pihamaalla 19. heinäkuuta. Petäjän oksalla pörräsi valtava mehiläislauma kuin roikkuva keko puussa. Mehiläiset olivat kietoutuneet toistensa ympärille 3-4 metrin korkeuteen petäjän oksaan
Ne olivat lähteneet etsimään uutta pesää. Se on niille luonteenomaista. Tuntia aikaisemmin havaitsimme läheisellä pellolla parven, jota luulimme hyönteisiksi.
Pesää saapui pelastamaan mehiläishoitaja Paavo Kontiokorpi, joka pukeutui suojapukuun ennen pesän pudottamista. Kontiokorpi katkaisi oksan, jossa mehiläisparvi riippui ja parvi tippui alle asettuun pesälaatikkoon. Vaikka tuhansia mehiläisiä parveli ja lenteli petäjän läheisyydessä, me katsojat vältimme pistokset.
Paavo Kontiokorpi nosti kaikessa rauhassa mehiläisparven laatikossa autoonsa. Kun entinen pesä käy ahtaaksi, niin mehiläiset kasvattavat pesään uuden kuningattaren ja puolet parvesta lähtee vanhan tai uuden kuningattaren johdolla etsimään uutta pesäpaikkaa, Kontiokorpi kertoi.

Mehiläisten luontaisiin ominaisuuksiin kuuluu parveilu ja uusien pesäpaikkojen etsiminen on mehiläisille luonteenomaista puuhaa. Kuningattaren lähdettyä pesästä seuraavat muut yhdyskunnan asukit, työmehiläiset ja kuhnurit tätä herkeämättä. Parvi asettuu usein tuhansien yksilöiden palloksi roikkumaan puunoksasta tai seinästä. Vielä tässä vaiheessa mehiläiskasvattajan on helppo poimia yhdyskunta talteen ja siirtää se uuteen pesään. Jos näitä kesymehiläisiä ei poimita talteen, ne asettuvat sopivaan koloon asumaan ja aloittavat kennoston rakentamisen, mutta ulkoista suojaa ne eivät osaa rakentaa ampiaiasten tavoin. Varsin usein sopiva kolo on esimerkiksi savupiippu tai jokin muu ihmiselle mahdollisimman epäsopiva paikka. Perinnetiedon mukaan pihaan tullut mehiläisparvi tietää kuitenkin talonväelle onnea. Talven tullen villiintynyt kesymehiläisyhdyskunta melko varmasti tuhoutuu. Nuorisoseuran talon pihaan eksyneen parven kohtalo oli kuitenkin onnellinen, sillä Kontiokorven hellästi sylissään kantamat pörriäiset päätyivät hänen tarhalleen Uukuniemen kirkonkylälle kellotapulin lähelle.
Maija Ala-Nikkola 17.8.2008

Jaa juttu Facebookissa:

Kommentoi

XHTML: Voit käyttää näitä tageja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>