Mikä ruskettaa kuusikoita?

Myös Uukuniemellä näkyy yleisesti kesän aikana ruskettuneita kuusikoita. Kuusikoiden värjäytymisen syynä näyttäisi olevan Kuusensuopursuruoste, jolle sateinen kesä on ollut suotuisa.

Kuusensuopursuruoste on yleisin neulasruosteen aiheuttaja kuusella Suomessa. Sen helmi-itiöaste kehittyy uusilla kuusen neulasilla, ja kesä- ja talvi-itiöasteet suopursulla. Kuusensuopursuruostetta esiintyy eniten Itä- ja Kaakkois-Suomessa sekä pohjoisessa, missä suopursua kasvaa runsaasti myös kangasmailla.

Suopursuruosteen aiheuttamat tuhot keskittyvät kuluvan kesän kasvaimissa olevaan uusimpaan neulasvuosikertaan. Ruoste ei tapa kasvaimia, mutta heikentää niitä niin, että ne ovat alttiimpia muille taudinaiheuttajille.

Merkittäviä kasvutappioita syntyy, jos suopursuruoste vaivaa kuusikkoa peräkkäisinä kesinä. Yhtenä kesänä esiintyvän ankaran epidemian vaikutukset jäävät vähäisiksi. Torjuntatoimiin ei yleensä ole tarvetta.

Lähde ja aiheesta lisää http://www.metla.fi/metinfo/metsienterveys/opas/index.htm

JL

Jaa juttu Facebookissa:

Kommentoi

XHTML: Voit käyttää näitä tageja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>